În zilele noastre, cafeaua a devenit parte a unui ritual indispensabil dimineților noastre. Majoritatea se trezește de dimineață și își bea cafeaua pentru a începe ziua cu un plus de energie și bună dispoziție. Pare greu de imaginat cum ar fi dacă acest lichid negru magic ar fi interzis de mâine, nu-i așa? Ei bine, acum mai bine de 200 de ani, cafeaua nu era permisă în una dintre cele mai populare state europene.
Nemții adoră să bea cafea, nu-i așa? Ei bine, acum mai bine de 200 de ani, cafeaua era interzisă în Prusia, actuală Germania. Mai exact, în 1779, locuitorii din Berlin era arestați dacă erau surprinși savurând o cană sau ceașcă de cafea.
La sfârșitul secolului al XVIII-lea, regele Prusiei Frederic cel Mare, oficial Frederic al II-lea, a trecut cafeaua pe lista neagră și și-a încurajat supușii regali să bea ceva mult mai sănătos, berea.
Conform cărții clasice din 1922 a lui William Harrison Ukers All About Coffee, menționată de publicația Mental Floss, conducătorul Prusiei a emis următorul decret pe 13 septembrie 1777:
„Este dezgustător să observ creșterea cantității de cafea folosită de supușii mei și, în consecință, a sumei de bani care iese din țară. Toată lumea bea cafea. Dacă se poate, acest lucru trebuie prevenit.
Oamenii mei trebuie să bea bere. Maiestatea Sa a fost crescută cu bere, la fel și strămoșii săi și ofițerii săi. Multe bătălii au fost duse și câștigate de soldații hrăniți cu bere.
Regele nu crede că se poate baza pe soldații care beau cafea pentru a îndura greutăți sau să-și bată dușmanii în cazul apariției unui alt război”.
Regele Frederic cel Mare al Prusiei a fost îngrozit de faptul că importurile excesive de cafea ar putea ruina economia regatului său și a preferat mult să restrângă comerțul decât să se angajeze în comerț. Într-o scrisoare din 1779, regele Frederic al II-lea scria:
„Este disprețuitor să vedem cât de extins este consumul de cafea… dacă acesta este puțin limitat, oamenii vor trebui să se obișnuiască din nou cu berea.
Majestatea Sa Regală a fost crescută mâncând supă de bere, așa că acești oameni pot fi crescuți și hrăniți cu supă de bere. Aceasta este mult mai sănătoasă decât cafeaua.”
Deoarece cafeaua era adusă de peste graniță, spre deosebire de bere, Frederic s-a plâns în mod regulat de faptul că „cel puțin 700.000 de taleri părăsesc țara anual doar pentru cafea”, bani care ar fi putut fi direcționați în afaceri prusace bine impozitate.