Țara de lângă România care este afectată grav de războiul din Ucraina. Economia este la pământ
Care este țara vecină cu România, afectată din punct de vedere economic de războiul din Ucraina. Războiul din Ucraina ar putea afecta creșterea economică a acestei țări, amplificând inflația și generând riscuri asupra creditării, a avertizat FMI – Fondul Monetar Internațional. Iată despre ce țară este vorba!
Țara de lângă România care este afectată grav de războiul din Ucraina
Cel mai probabil, războiul din Ucraina ar putea afecta creșterea economică a Bulgariei, țară aflată la granița cu România. Experții FMI au finalizat recent o vizită de evaluare la Sofia. Ei au revizuit în scădere creșterea econimică a Bulgariei, la 3,0%, față de 4,4%, în vreme ce inflația probabil ar putea ajunge la două cifre anul acesta.
Cu toate acestea, sectorul bancar bulgar rămâne bine capitalizat și are lichidități, însă FMI a îndemnat Banca centrală de la Sofia să monitorizeze cu atenție potențialele riscuri asupra creditării, în contextul războiului din Ucraina, care a început la data de 24 februarie 2022.
Efectele economice ale războiului se vor materializa în principal prin preţuri mai mari la mărfuri, prin scăderea cererii la nivel comercial şi prin incertitudine în materie de investiţii, în timp ce refugiaţii trebuie să beneficieze de asistenţă. Dependenţa energetică puternică de Rusia constituie o vulnerabilitate semnificativă„, au atras atenţia experţii Fondului Monetar Internaţional.
Război în Ucraina
Este a 52-a zi de război în Ucraina. Președintele țării, Volodimir Zelenski, a declarat că este încă difcil de spus cât va mai dura războiul.
„Desigur, aud și predicții diferite. Am mult mai multe informații decât unele instituții media despre intențiile și capacitățile armatei ruse. Despre potențialul economiei ruse. Despre starea emoțională a societății din Rusia.”, a spus acesta într-un mesaj video transmis în cursul nopții.
Volodimir Zelenski a mai declarat că doi factori vor determina durata conflictului.
„Succesul armatei noastre pe câmpul de luptă este cu adevărat semnificativ. Important din punct de vedere istoric. Dar încă nu suficient pentru a ne curăța elibera pământul de ocupanți. Dar îi vom învinge. Sancțiunile împotriva Rusiei sunt foarte importante. Dureroase din punct de vedere economic. Dar încă insuficiente pentru ca mașina militară rusă să rămână fără mijloace de subzistență. Noi pledăm pentru altele mai puternice, mai distructive”, a afirmat el.
„Dacă cineva spune: an sau ani, eu răspund: poți face războiul mult mai scurt. Cu cât obținem mai devreme mai multe din armele pe care le-am cerut, cu atât vom fi mai puternici și cu atât mai repede va veni pacea”, a mai adăugat președintele Ucrainei.