O țară din lume are cele mai mari fonduri de pensii din lume. Cu toate astea, are o populație de 3 ori mai mică decât România. Statul și românii sunt neputincioși și pot doar să viseze la așa ceva.
Fondul de pensii al guvernului norvegian a fost indicat drept cel mai mare dintre toate fondurile suverane de avere din toată lumea. Concret, datele arată că acesta conține până în prezent 1.1 trilioane de dolari.
În top se mai află fondul de cooperare în investiții din China, pe locul doi, care gestionează o cantitate similară de active de puțin peste 1 trilion de dolari. Următoarele fonduri de avere nu sunt la fel de mari ca acestea.
Fondul norvegian unic a fost creat pentru ca veniturile guvernamentale să fie investite din industriile de combustibili fosili în sectoarele care sunt considerate durabile într-o proporție cât mai mare.
Fondul norvegian este cel mai mare din toate acestea suverane de avere din lume, arată datele de la SWF, începând cu ianuarie 2021. Subliniem că majoritatea activelor sunt legate în acțiuni și imobiliare sau obligațiuni.Celelalte fonduri din primele opt poziții nu sunt nici pe departe la nivelul primelor menționate.
Activele din urmă variază între sumele de 370 și 580 de miliarde de dolari, iar majoritatea sunt situate în Asia și în lumea arabă, Hong Kong, China, Singapore, Kuweit și Emiratele Arabe Unite. Guvernul norvegian este liber să folosească până la trei la sută din volumul fondului anual în scopuri sociale care se ridică în prezent la 33 de miliarde de dolari.
– Structura: 3 Piloni de pensii
Pensia lunară este un drept acordat la cerere și are la bază plata contribuției de asigurări sociale pe o perioadă minimă de timp, prevăzută de lege în raport cu data nașterii cetățeanului care o solicită. Pentru a putea beneficia de indemnizația în cauză, solicitantul trebuie să facă dovada îndeplinirii condițiile prevăzute de instituțiile oficiale.
„Sistemul public de pensii este de tip redistributiv, bazat pe solidaritate intergeneraţională şi funcţionează conform principiului contributivităţii conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public, drepturile de asigurări sociale cuveninduse pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite”, arată mmuncii.ro.
Sistemul român public de pensii pune cetățenilor la dispoziție următoarele categorii de pensii:
1. pensia pentru limită de vârstă;
2. pensia anticipată;
3. pensia anticipată parţială;
4. pensia de invaliditate;
5. pensia de urmaş.”