Pensii 2021. Ce s-a întâmplat cu fondurile private în pandemie. Vești bune pentru români

Pensii 2021. Ce s-a întâmplat cu fondurile private în pandemie. Vești bune pentru români
Creșteri masive a contribuțiilor private de pensii

Discuțiile din ultima vreme legate de Pilonul II de pensii private au generat multe întrebări. Au existat intenții de a se renunța la el, dar acum datele sunt optimiste. Statisticile începutului de an arată o creștere semnificativă a activelor din Pilonul II de pensii. Aceleași date arată și un număr important de plăți către benificiarii acestuia.

Pilonul II de pensii private a avut o creștere semnificativă

Numărul de pensionari încadrați în Pilonul II de pensii private, la finele lui 2019 era de 7,3 milioane de români. Numărul acestora a crescut pe parcursul anului trecut, la 7,63 milioane persoane, cu alte cuvinte și activele acestui fonde pensii pivate.

Datele statistice publicate la începutul lui 2021 au arătat o creștere semnificatviă, deși 202 a fost anul cu cele mai multe probleme, datorate crizei de Pandemie. Datele publicate de ASF la începutul acestui an, arată o creștere a activelor pentru Pilonul II de pensii private, la peste 75,14 miliarde lei. În același timp, datele arată că s-au făcut plăți către beneficari, în 2020, în valoare de 178 milioane lei. Sumele au fost plătite către cei 12.374 participanți sau beneficiari.

”La sfârșitul anului trecut, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost de 75,14 miliarde lei. În creștere cu aproximativ 21% comparativ cu finele anului 2019. Numărul participanților înregistrați a fost, la sfârșitul anului trecut, de 7,63 milioane persoane. În 2019 erau 7,46 milioane persoane înregistrate. La nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților,  la 31 decembrie 2020, a fost de 191,63 lei/participant. În perioada ianuarie – decembrie 2020, contribuțiile virate au fost în cuantum de 8,91 miliarde lei.

Sumele sunt în creștere cu circa 5% față de aceeași perioadă din anul 2019. La finalul lunii decembrie 2020, valoarea medie a activelor unui participant la Pilonul II era de 9.863 lei, în creștere cu 18,32% comparativ cu decembrie 2019. În perioada ianuarie – decembrie 2020 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de 178 milioane lei către 12.374 participanți sau beneficiari.” se spune în comunicatul ASF.

Se preconizează o nouă creștere a activelor

Oficialii ASF spun că, deși într-un an de Pandemie, creșterea a fost semnificativă, iar acest trend se va menține și în 2021. Inflația și rata mare de șomaj au afectat economia, și implicit banii încasați de angajați. Dar asta nu schimbă cu nimic trendul de creștere al activelor la Pilonul II de pensii private, mai spun specialiștii.

Rămâne de văzut care vor fi, după primele șase luni ale anului, sumele încasate și care vor fi sumele plătite către beneficiari. Un astfel de raport în creștere, a fost semnalat și la cel de-al treilea pilon de pensii, cel facultativ. Aici procentul de creștere a fost de 17%, în comparație cu finele lui 2019. Sumele încasate au fost de aproximativ 2,93 miliarde lei.