Țara cu cel mai ciudat aeroport din lume. E poleit cu aur și marmură, însă complet gol
Peste tot în lume, aeroporturile par a fi genul de clădiri mari, impunătoare și costisitoare care vor fi acolo pentru totdeauna. Dar, ai putea crede că există cel mai ciudat aeroport din lume, poleit cu aur și marmură, însă complet gol? Dacă nu crezi, citește mai departe și află care este țara cu cel mai ciudat aeroport din lume.
Turkmenistan, în topul celor mai bizare țări
Sunt puțini occidentalii care s-au aventurat aici, dar majoritatea au ceva în comun când vine vorba de acest stat. Toți au căzut de acord că într-un top al celor mai bizare țării, Turkmenistanul ocupă locul întâi. Această afirmație este valabilă și pentru noua capitală, fondată de m arele Turkmenbashi, la începutul anilor 2000, Ashgabat, cunoscută pentru tot ceea ce este alb, marmură și multe alte lucruri.
Și apoi există Porțile Iadului. Un dezastru provocat de om, devenit atracție turistică. Stâncile și canioanele suprarealiste din Yangykala sunt destul de impresionante și, în același timp, cu alte cuvinte. Nimic nu este normal aici.
A spune că Turkmenistanul este o țară bizară nu este o exagerare. Așadar, dacă vă plac lucrurile excentrice și bizare, amestecate cu o natură și o istorie frumoase, atunci această lume bizară ieșită din comun poate fi destinația pe care o căutați.
Trebuie doar să fiți pregătiți pentru o experiență foarte stranie și unică, care nu seamănă cu nimic altceva în lume. Iar prima experiență, la fel de bizară, este în cel mai ciudat aeroport din lume. E poleit cu aur și marmură, însă complet gol.
În Ashgabat este cel mai ciudat aeroport din lume
Dacă te decizi să vizitezi aecst stat, prima întrebare, chiar din aeroport, va fi „Unde sunt toți oamenii?”. Această întrebare apare adesea atunci când oamenii aterizează pe aeroport, sau văd fotografii ale capitalei Ashgabat cu marmură albă a Turkmenistanului.
Într-adevăr, noul Ashgabat pare gol, iar aici vei descoperi doar patru culori disponibile pentru toate semnalizările. Acestea sunt roșu, verde, galben și albastru. Există doar câteva fonturi disponibile pentru întregul oraș, inclusiv asta este strict aici.
Dar, în acest oraș ciudat, într-o țară la fel de ciudată, la o privire mai atentă ți se dezvăluie ceva sinistru și deprimant. Și anume că toate indicatoarele magazinelor și cafenelelor sunt false, nimic nu este acolo. Uneori, ferestrele sunt luminate din interior, dar este doar pentru aspect.
Vei descoperi clădiri noi uriașe căptușite cu marmură, bulevarde largi, parcuri, grădini, fântâni, dar nu există oameni în oraș. Ashgabat este împărțit în două părți, orașul vechi și orașul nou.
Mai trebuie spus că în 2013, Ashgabat a intrat în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind orașul cu cel mai mare număr de clădiri decorate cu marmură albă. La acel moment, suprafața totală acoperită cu marmură în Ashgabat era de 4514 milioane de metri pătrați.
E poleit cu aur și marmură, însă complet gol
Aeroportul avea să fie deschis oficial în septembrie 2017. Bineînțeles că o să vă întrebați de ce atât de mulți bani. Dar, exact ca și capitala, consturită cu opulență, inclusiv acest aeroport avea să aibă parte exact de asta.
Aeroportul Internațional din Ashgabat este poleit cu aur și marmură, însă complet gol, așa cum sunt și străzile capitalei. Aeroportul are o capacitate anuală de a procesa 14 milioane de pasageri, au declarat reprezentanți ai guvernului la acel moment, la standardele IATA de clasă A, având o suprafață totală închisă de 161.851 metri pătrați.
Terminalul are 15 porți punte pentru pasageri. În așteptarea verificării din partea WRA, Aeroportul Internațional Ashgabat avea alte două recorduri mondiale în așteptare, în 2017, „Cea mai mare clădire cu aripi” și „Cel mai mare acoperiș tridimensional placat cu aluminiu”
Cel mai ciudat aeroport din lume, o investiție totală de 2,3 miliarde de dolari
Proiectul noului aeroport va include un terminal VIP, un turn de control al traficului aerian, parcări interioare și exterioare cu o capacitate totală de 3.000 de vehicule, un terminal cargo cu o capacitate anuală de încărcare de 200.000 de tone, un hangar de întreținere a aeronavelor cu o capacitate de trei avioane, o clădire de catering noi instalații de alimentare cu combustibil, clădiri de stingere a incendiilor, instalații de întreținere-reparații și depozite, o școală de aviație civilă, o clădire de simulare a zborurilor și a antrenamentelor în cabină, un spital, un dormitor, o sală de sport acoperită și alte instalații administrative și de asistență tehnică, aducând suprafața totală închisă a Aeroportului Internațional Ashgabat la 408.046 metri pătrați.
Noul aeroport se potrivește de minune capitalei, care se mândrește deja cu alte câteva structuri unice, inclusiv o editură în formă de carte de tip „otheropen”. Orașul are, de asemenea, două statui uriașe din aur, atât ale lui Berdimukhamedov, cât și ale ultimului său predecesor, Saparmirat Niiazov.
În general, Berdimuhamedov a fost puțin mai deschis decât predecesorul său, care a preferat să rămână la un autoritarism strict și izolaționism până la moartea sa în 2006. Berdimuhamedov a inversat câteva dintre politicile lui Niiazov, restabilind pensiile pentru mai mult de 100.000 de cetățeni în vârstă, ridicând interdicția privind programele pentru absolvenți și sprijinind frecventarea universităților străine de către tinerii turkmeni.