Orașele cu cel mai ridicat nivel de trai în 2021 din lume. Pe ce loc se află Bucureștiul

Orașele cu cel mai ridicat nivel de trai în 2021 din lume. Pe ce loc se află Bucureștiul
Topul orașelor cu cel mai ridicat nivel de trai în 2021

Cei de la The Economist Intelligence Unit și Mercer au făcut un top al orașelor cu cel mai ridicat nivel de trai în 2021. Conform EIU, Auckland din Noua Zeelandă a fost numit cel mai locuibil oraș la nivel global. Capitala României în acest clasament ocupă un loc codaș. Culmea este că a fost devansat de alte patru orașe românești. Conform celor de la Mercer, Ashgabat, din Turkeminstan, este cel mai scump oraș în 2021.

Topul orașelor cu cel mai ridicat nivel de trai în 2021

Conform raportului statistic publicat de „The Economist Intelligence Unit”,  Noua Zeelandă este cea mai sigură țară. Acest lucru se datorează în mare parte gestionării cu succes a pandemiei. Buna gestionare a lucrurilor a permis școlilor, teatrelor, restaurantelor și altor atracții culturale să rămână deschise. Sondajul făcut de EIU a avut loc în perioada 22 februarie – 21 martie 2021.

Noua Zeelandă a implementat anul trecut un blocaj strict la nivel național timp de câteva săptămâni pentru a încetini răspândirea virusului. De asemenea, și-a închis frontierele internaționale majorității călătorilor.

Orașele din Asia-Pacific au dominat primele 10 locuri în clasamentul din acest an. Acest lucru s-a întâmplat, chiar dacă pandemia a cauzat scăderea nivelului general de viață din întreaga lume.

Primele 10 orașe cele mai locuibile din lume și scorurile lor conform Indicelui global de viabilitate 2021 sunt:

  1. Auckland, Noua Zeelandă (96,0)
  2. Osaka, Japonia (94,2)
  3. Adelaide, Australia (94,0)
  4. Wellington, Noua Zeelandă (93,7)
  5. Tokyo, Japonia (93,7)
  6. Perth, Australia (93,3)
  7. Zurich, Elveția (92,8)
  8. Geneva, Elveția (92,5)
  9. Melbourne, Australia (92,5)
  10. Brisbane, Australia (92,4)

Indicele de viabilitate clasifică orașele pe baza a peste 30 de factori calitativi și cantitativi din cinci mari categorii. Factorii sunt de stabilitate, îngrijire a sănătății, cultură și mediu, educație și infrastructură. Datorită pandemiei, EIU a adăugat noi indicatori, cum ar fi stresul asupra resurselor de îngrijire a sănătății, precum și restricții în jurul evenimentelor sportive locale, teatre, concerte de muzică, restaurante și școli.

Bucureștiul se află pe locul 186, la nivelul de trai în 2021

Pandemia a provocat o volatilitate uriașă în indicele de viabilitate bianual, care a clasificat orașele. Datele pentru acest sondaj au fost colectate în perioada 22 februarie – 21 martie 2021, când orașele se aflau în diferite etape ale luptei lor cu pandemia. În topul realizat de cei de la EIU, se regăsește și capitala României, București. În acest top Timișoara, ocupă locul 92, Cluj-Napoca locul 110, Iași ocupă locul 157, Bucureștiul aflându-se pe locul 186.

Într-un alt top al orașelor cu cel mai ridicat nivel de trai, realizat de Mercer, Bucureștiul ocupă la această ora locul 160. În acest clasament capitala a urcat de pe 174 pe 160, având o îmbunătățire de 14 %. În comparație cu topul realizat de EIU, cel publicat de Mercer se bazează pe cercetarea a peste 200 de bunuri şi servicii din majoritatea orașelor regăsite în top.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI