Unul dintre cele mai influente state ale lumii se pregătește pentru un sezon festiv scump, deoarece prețurile pentru unele dintre cele mai iubite mâncăruri de Anul Nou au crescut, iar inflația ridicată continuă să afecteze bugetele gospodăriilor. Unele dintre cele mai populare preparate ale țării respective vor lipsi de pe masa de sărbători a oamenilor. Despre cine este vorba, mai exact.
Rușii ar putea avea sărbători mai triste, cu o masă mai puțin bogată. Celebra salată de boeuf, cunoscută sub numele de salată Olivier în Rusia, va costa cu 15% mai mult decât anul trecut, potrivit unei analize a datelor oficiale ale prețurilor guvernamentale realizate de ziarul Izvestia.
Preparatul tradițional rusesc, încărcat cu maioneză, cartofi, ouă și carne, este unul dintre preferatele europenilor, în perioada sărbătorilor de iarnă. Salata poartă numele faimosului chef Lucien Olivier, bucătarul care a preparat-o, pentru prima oară, pentru unul dintre cele mai mari restaurante din Moscova.
Asta nu este tot. Ingredientele pentru salata hering sub blană, un alt fel de mâncare tradițională de Anul Nou rusesc din hering murat stratificat sub legume și acoperit cu sfeclă roșie violet strălucitor, va costa cu 25% mai mult decât în 2020.
În Rusia, inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 6 ani, iar prețul alimentelor a crescut alarmant în ultimile 18 luni, ceea ce i-a îngrijorat pe cetățenii țării.
De asemenea, creșterea costurilor a reprezentat o mare problemă politică pentru orașul Kremlin, care a decis impunerea de cote de preț și reducerea exporturilor agricole, măsuri despre care economiștii au avertizat că nu vor face decât să agraveze problema pe termen lung.
Deși nivelurile recoltei sunt constante în comparație cu cele de anul trecut, prețurile materiilor prime au crescut cu până la 50%, au declarat unele firme Ministerului Agriculturii din Rusia la o întâlnire de săptămâna trecută, potrivit jurnaliștilor de la The Moscow Times.
Luni, 6 decembrie, uniunea crescătorilor de cartofi din Rusia a avertizat că statul rusesc se va confrunta cu un deficit de cartofi în lunile următoare. În ceea ce privește prețul cartofilor, acesta a crescut cu 79% în ultimele 12 luni, în timp ce caviarul, una dintre delicatesele preferate de către ruși, a atins prețuri record în 2021.
Industria agricolă a Rusiei a crescut de când Kremlinul a impus contrasancțiuni asupra importurilor de alimente occidentale în anu 2014. Experții spun că 2021 a fost un an extrem de complicat, iar pandemia de coronavirus a întrerupt ofertele de job pentru muncitorii migranți sezonieri din țările vecine.
În plus, rușii s-au confruntat cu o criză a lanțului global de aprovizionare, ce a dus la creșterea prețurilor pentru echipamente, consumabile cheie și îngrășăminte,