Autoritățile din Croația au anunțat că vor oferi stimulente financiare celor care au părăsit țara, pentru a-i convinge să se întoarcă în țară. Anunțul a fost făcut joi, iar decizia a fost luată pentru a reduce declinul demografic și îmbătrânirea populației constante în ultimii ani din Croația.
Măsurile anunțate de autoritățile vor intra în vigoare începând cu anul viitor, de la 1 ianuarie. Cetățenii croați care au plecat în alte țări din Uniunea Europeană pot primi până la 26.000 de euro dacă se întorc în țară, însă cu o singură condiție: dacă își înființează o afacere. Măsura face parte din programul „Am ales Croația” și este destinat pentru croaților care s-au mutat în interiorul țării din motive economice.
Astfel, aceștia sunt încurajați să se stabilească în zonele rurale mai slab populate. Potrivit prim-ministrului Andrej Plenkovic, aceste stimulente „oferă motivația de a revenit, cât și resurse financiare”. Potrivit guvernului, circa 4.000 de persoane s-ar putea întoarce în țară datorită introducerii acestor măsuri.
„Revitalizarea demografică este o problemă vitală pentru Croaţia, cu o populaţie ce îmbătrâneşte”, a mai spus premierul croat.
Peste 250.000 de croați au părăsit țara de la aderarea țării în Uniunea Europeană, potrivit datelor prezentate de către Guvernul de la Zagreb. O mare parte dintre aceștia au preferat să trăiască în țări precum Germania sau Austria.
În urmă cu doar câteva zile, Guvernele Uniunii Europene au convenit că Croația poate intra în spațiul Schengen. Decizia a fost luată după ce Zagrebul a convins Bruxelles-ul ca poate gestiona eficient granițele externe ale blocului comunitar, transmite news.ro. Croația este membră UE din anul 2013, iar intrarea acesteia în spațiul Schengen a fost un subiect sensibil din cauza migrației.
Includerea Croației în Schengen a fost recomandă de către Comisie în octombrie 2019. Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson a declarat că „Croația este pregătită”, într-o conferință de presă. Anumite grupări neguvernamentale sunt de părere că Zagrebul a făcut eforturi exagerate pentru a demonstra în față Uniunii Europene că poate opri migranții fără acte care trec în bloc.
În cazul în care controalele de la frontieră cu restul blocului vor fi eliminate, este foarte posibil ca Croația să beneficieze de o intensificare a turismului. Deocamdată nu este clar când va intra Croația în spațiul Schengen. Zona Schengen are 26 de state membre. Printre acestea se numără Norvegia și Elveția, țări care nu fac parte din Uniunea Europeană.