România, din nou fruntașă în Uniunea Europeană. În ce top am ajuns să ocupăm primul loc

România, din nou fruntașă în Uniunea Europeană. În ce top am ajuns să ocupăm primul loc
România ocupă locul 1 într-un top din Europa

România a ajuns din nou pe primele poziții într-un top. La ce suntem primii? Țara noastră este pe locul I în Uniunea Europeană la acest lucru. Unii români au fost surprinși de acest detaliu.

România ocupă locul 1 într-un top: e fruntașă în Europa

România se ‘bucură’ să fie pe locul 1 în clasamentul cu țările care nu încasează TVA, arată un raport al Comisiei Europene care a apărut pe data de 2 decembrie a.c. În modul acesta, țara noastră își adâncește pierderile din TVA cu 6 miliarde de lei în 2019 față de anul precedent.

Cele mai mici TVA sunt înregistrate în: Croaţia (1%), Suedia (1,4%), şi Cipru (2,7%), iar cele mai mari în România (34,9%), Grecia (25,8%) şi Malta (23,5%).

Un specialist a declarat că deficitul TVA al României este chiar într-un trend descendent tocmai după ce în anul 2018 avusese parte de un scenariu puțin mai fericit. Acesta susține și că se pot face progrese mari în privința colectării taxei prin informatizarea ANAF.

„Deficitul de încasare a TVA al României s-a înrăutăţit în 2019, ajungând la 35,16 mld lei, după ce avusese loc o ameliorare în 2018 faţă de 2017. Practic, bugetul României nu colectează peste o treime din TVA-ul cuvenit sau 3% din PIB, însemnând circa  jumătate din deficitul pe care se estimează că bugetul îl va avea în acest an.

Cred că se pot face progrese mari la colectarea taxei prin informatizarea ANAF. De exemplu, în 2022 va demara raportarea prin fişierul standard de audit fiscal (SAF-T) care a dat rezultate în alte state. Însă efectele acestei schimbări în raportare nu se vor vedea mai devreme de 2024, după ce majoritatea contribuabililor se vor înrola în noul sistem”, explică Daniel Anghel, Partener şi Liderul serviciilor fiscale şi juridice, PwC România.

„În ultimii doi ani, ANAF a făcut câţiva paşi importanţi”

Datele transmise de Comisia Europeană arată că începând din anul 2015 România a ocupat primul loc în statele membre cu cel mai mare decalaj a TVA. Specialistul a subliniat că totuși în ultimii doi ani ANAF a făcut câțiva pași importanți. De asemenea, el a precizat că există un pachet de măsuri integrate a cărui implementare a început în 2020, urmând ca rezultatele să se vadă abia în anul viitor.

„În ultimii doi ani, ANAF a făcut câţiva paşi importanţi. Există un pachet de măsuri integrate a cărui implementare a început în 2020 şi ar trebui să vedem deja unele rezultate anul viitor”, spune Daniel Anghel.

În anul 2022 va demara raportarea prin fișierul standard de audit fiscal care a dat rezultate bune în alte state. Schimbările care vor avea loc în acest sens nu se vor vedea mai devreme de 2024, avertizează specialistul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI