Țara care intră în alegeri anticipate după ce președintele a expulzat mai mulți ruși. Anunț de ultim moment

Țara care intră în alegeri anticipate după ce președintele a expulzat mai mulți ruși. Anunț de ultim moment
Țara care intră în alegeri anticipate după ce președintele a expulzat mai mulți ruși.

Care este țara care intră în alegeri anticipate, după ce președintele a expulzat mai mulți ruși, bănuiți că ar fi spioni. Țara este vecină cu România. Cum a reacționat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

Țara care intră în alegeri anticipate după ce președintele a expulzat mai mulți ruși

Țara care intră în alegeri anticipate după ce președintele a expulzat mai mulți ruși este Bulgaria. Socialiștii bulgari, aliați în cadrul coaliției ce a format fostul guvern al Bulgariei au anunțat, ieri, că nu vor susține un nou cabinet condus de Petkov, nemulțumiți de decizia de a expulza 70  de diplomați ruși, bănuiți de spionaj.

Poziția socialiștilor va aduce Bulgaria mai aproape de noi alegeri la toamnă, al patrulea scrutin din aprilie, anul trecut. Formațiunea a numit expulzarea acestora pe baza unor suspiciuni de spionaj drept „inaccetabilă”.

„Suspendăm orice convorbiri cu partidul PP (Continuăm Schimbarea) pentru formarea unui nou guvern”, a precizat lidera socialistă şi fosta adjunctă a şefului guvernului, Kornelia Ninova.

„Decizia de a expulza 70 de diplomaţi ruşi este fără precedent… Pentru noi este complet inacceptabilă”, a mai spus aceasta.

Ninova a afirmat că Petkov a luat decizia de a-i expulza pe diplomați fără aprobarea guvernului și că partidul ei ar putea reveni la negocieri, pentru un guvern de coaliție cu PP, dacă Petkov nu va mai fi nominalizat drept prim-ministru.

Bulgaria, o țară cu legături culturale și istorice cu Rusia

Președintele Rumen Radev a refuzat să comenteze asupra expulzărilor, spunând că îi lipsesc informațiile detaliate, precum și speranța că Petkov a luat în considerare consecințele deciziei.

După ce cabinetul său a fost înlăturat în urma unei moţiuni de cenzură, săptămâna trecută, partidul reformist al lui Petkov încearcă să adune o majoritate pentru un nou guvern, însă analiștii erau sceptici că ar putea reuși încă dinainte decizia socialiștilor.

Petkov a avut o poziție fermă împotriva Rusiei, cu toate că țara are legături culturale, religioase şi istorice cu Rusia, şi multă vreme a fost o atracţie pentru turiştii ruşi.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a susținut că expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi din Bulgaria, acuzaţi că lucrează pentru serviciile secrete ruse, „s-a făcut la cererea unor forţe externe”, relatează agenţia EFE.

Conform spuselor sale, aceste forţe externe „încearcă sub false pretexte să creeze confruntări între statele europene şi Rusia, să manipuleze cinic guverne şi politicieni care nu sunt independenţi şi să distrugă tot ce s-a creat pe continentul european timp de decenii”, a declarat Zaharova.