Țara care este aproape în faliment din cauza COVID. Oamenii trăiesc sub limita sărăciei
Una dintre țările mapanondului a fost adusă în pragul falimentului de virusul SARS-CoV-2, locuitorii acesteia trăind sub limita sărăciei. Cunoscutul stat se confruntă cu o criză financiară și umanitară care se adâncește din ce în ce mai mult, fapt pentru care există temeri uriașe că țara ar putea intra în faliment în anul 2022. Totul are loc în contextul în care inflația crește la niveluri record. Mai multe detalii, în continuare.
Țara care este aproape în faliment din cauza COVID
O jumătate de milion de oameni s-au scufundat în sărăcie din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19, prețurile din ce în ce mai mari forțându-i să cumpere tot mai puține alimente, necesare traiului de zi cu zi.
Pentru colapsul cu care se confruntă țara acuzat este guvernul, întrucât nu a venit cu un răspuns la criza care a izbucnit din cauza virusului mortal, precum și la închiderea turismului.
Totodată, localnicii sunt nemulțumiți de cheltuielile guvernamentale uriașe și de reducerile de impozite care împuținează veniturile statului, de rambursări masive de datorii către China, dar și de rezervele valutare care se află la cele mai scăzute niveluri din ultimii zece ani.
Un alt factor esențial în această situație de criză îl reprezintă inflația, care a fost stimulată după ce guvernul a decis să tipărească mai mulți bani pentru a achita împrumuturile interne și obligațiunile străine.
Citește și: Crizele care vor lovi România în 2022. Mare atenție în aceste domenii, unde trebuie să fie oamenii precauți
Oamenii trăiesc sub limita sărăciei
Potrivit estimărilor făcute de Banca Mondială, nu mai puțin de 500.000 de persoane au ajuns, de la începutul pandemiei și până-n prezent, sub pragul sărăciei (echivalentul a cinci ani de progres în lupta împotriva sărăciei). Situația prezentându-se astfel, țara se află în pragul falimentului.
Sri Lanka, căci despre ea este vorba, este în momentul de față cea mai afectată țară de pandemia de COVID-19, inflația atingând aici un nivel record de 11,1% în noiembrie.
Totodată, creșterea prețurilor a făcut ca produsele alimentare de bază să devină inaccesibile pentru multe persoane. În Sri Lanka a fost declarată starea de urgență economică, armata primind puterea de a se asigura că produsele esențiale, printre care orezul și zahărul, se vând la prețurile stabilite de guvern.