Țara care are cele mai multe companii cu activitate în Rusia. Nu au renunțat din cauza războiului
Sunt multe companiile occidentale bine-cunoscute care s-au grăbit să se retragă din Rusia după invazia Ucrainei. De la începutul invaziei, peste 400 de companii străine din Rusia, și-au suspendat activitatea comercială. Altele au anunțat că intenționează să se retragă în totalitate. Cu toate astea, însă, unele încă nu au luat măsuri.
Ce companii nu se retrag din Rusia
Lista variază de la nume familiare, precum IKEA, la organizații mai obscure, precum Federația Internațională a Pisicilor, care a interzis accesul felinelor rusești la competițiile internaționale. Numărul acestor companii crește pe zi ce trece.
Cu toate astea, o minoritate semnificativă de multinaționale din Rusia, marea majoritate occidentale, a rămas tăcută cu privire la această problemă și nu a întreprins nicio acțiune publică de boicotare sau de renunțare la această piață.
Mai jos este o listă a acestora, întocmită de Yale School of Management, ultima actualizare fiind din 25 martie a.c.
- Acer
- Alibaba
- AstraZeneca
- Asus
- Auchan-Retail
- Asus
- Ball Corporation
- Calfrac Well Services
- Carrefour
- Cersanit
- Cloudflare
- Credit Suisse
- Didi
- doTERRA
- Decathlon
- FM Global
- Glencore
- Grief
- Gruma
- Huawei
- ID Logistics
- International Paper
- IPG Photonics
- Knauf
- Koch Industries
- Lenovo
- Leroy Merlin
- Liebrecht & Wood
- Manitowoc
- Metro
- MOLGroup
- MSI
- Naspers
- Polpharma
- Raiffeisen Bank International
- SC Johnson
- Soceite Generale
- Tencent
- Titan International
- Turkish Airlines
- Xiomi
- Young Living
Este dificil de știut de ce aceste companii, printre care se numără unele nume occidentale importante, cum ar fi Credit Suisse și Carrefour, au optat pentru inacțiune în ceea ce privește Rusia.
Alte peste 400 de companii au ieșit din această țară. Se poate doar presupune că consiliile lor de administrație sunt divizate, ceea ce duce la indecizie, sau că au optat în mod decisiv pentru a rezista.
Cu toate acestea, este posibil, de asemenea, ca câteva dintre ele să ia o formă de acțiune clandestină. De remarcat în mod special este faptul că în lista de mai sus sunt proporțional mai puține nume de mărci de uz casnic în comparație cu cele peste 400 de companii care au întreprins acțiuni politice într-o măsură semnificativă.
Franța deține cele mai multe companii în Rusia, în acest moment
Aceeași celebră instituție universitară, Yale School of Management, a realizat și lista companiilor care au decis să rămână în Rusia. Conform datelor, Franța este statul cu cele mai multe companii rămase pe loc, numărul acestora ridicându-se la 29 de companii.
În listă, pe un loc secund, să zicem, se află Statele Unite ale Americii, cu 17 companii active în acest moment în Rusia. Cele două state sunt urmate de Japonia, Germania, Italia, Spania, Luxembourg, Polonia, Austria, Olanda, Suedia. Aceste state au un număr cuprins între 3 și maxim 17 entități comerciale active acum în Rusia.
Revenind la Franța, din cele 29 de companii rămase, regăsim pe lista Yale nume, precum Auchan, Carrefoure, Lacoste, Bonduele, Societe Generale, Veolia sau Engie. Cât despre companiile germane, de exemplu, regăsim pe listă nume, precum Hochland, Metro, Tchibo sau Dr. Oetker.
McDonald’s, Deutsche Bank, sau Bridgestone, sunt companii retrase de pe piața rusească
McDonald’s s-a numărat printre companiile de renume care au anunțat că își va închide temporar cele 850 de restaurante din Rusia. Cola-Cola și PepsiCo i-au urmat rapid exemplul. La fel ca și lanțurile de restaurante Burger King, Papa John’s, Little Caesars și altele.
La 11 martie, Deutsche Bank a anunțat că își lichidează afacerile din Rusia. Gigantul financiar german a fost criticat pentru că inițial a declarat că intenționează să continue unele dintre activitățile sale în această țară.
De asemenea, Bridgestone și-a suspendat activitatea la birourile sale de vânzări și producția la fabrica de anvelope din Ulianovsk, Rusia. Cu toate astea, spune compania, va continua să plătească cei peste 1.000 de angajați din țară.
De asemenea, compania îngheață noile investiții în Rusia. Deja a oprit toate exporturile către această țară, au precizat oficialii Birdgstone.
„Deciziile de a se retrage sau de a suspenda operațiunile vin pe fondul avertismentelor amenințătoare ale procurorilor ruși. Companiile existente și-ar putea vedea activele confiscate.
Directorii de top care critică guvernul ar putea fi arestați”, a relatat Wall Street Journal, citând persoane familiarizate cu această chestiune.
Caterpillar rămâne pe loc
Caterpillar a invocat „întreruperi ale lanțului de aprovizionare și sancțiuni” pentru decizia sa din 9 martie de a suspenda operațiunile la unitățile sale de producție din Rusia.
„Recunoaștem că aceasta este o perioadă de incertitudine incredibilă pentru angajații noștri valoroși și vom continua să căutăm modalități de a-i sprijini.”, a declarat producătorul de echipamente de construcții și minerit.
Compania cu sediul în Peoria, Illinois, și-a deschis primul birou în Rusia în 1973 și are o unitate de distribuție de piese de schimb la Moscova și o fabrică de producție în Tosno, lângă Sankt Petersburg.
Rusia reprezintă 8% din veniturile anuale ale Caterpillar, adică aproximativ 4 miliarde de dolari, potrivit profesorului de management de la Universitatea Yale, Jeffrey Sonnenfeld.
Concluzie
Acest lucru demonstrează că societățile corporative mai puțin vizibile se tem mai puțin de o reacție negativă a consumatorilor. În multe privințe, le este mai ușor să se sustragă deciziilor etice sau politice.
Cu toate acestea, în acest caz, inacțiunea lor publică de până acum ar putea fi o eroare de calcul costisitoare, având în vedere cât de multă atenție la nivel mondial se acordă războiului din Ucraina și măsura în care este posibil ca acesta să se prelungească.