Invazia Ucrainei i-a pus pe mulți pe gânduri, iar premierul unei țări consideră că nu este un moment oportun să adere la structurile NATO. Șeful guvernului a respins apelurile opoziției de curând de a lua în considerare acest lucru, în urma invaziei cu Ucraina. Oficialul susține că o solicitare în acest sens ar destabiliza securitatea Europei. Despre ce țară este vorba și care sunt detaliile de ultimă oră?
Războiul din Ucraina a pus pe gânduri oficiali din întreaga lume. Cu toții încearcă să facă tot ce este mai bine pentru țările lor, unii chiar să sară în ajutor ucrainenilor, dar nici să nu ajungă în ochiul critic al președintelui rus care deja a creat o listă neagră a țărilor care intervin în conflict.
În timpul în care Ucraina este atacată la ordinul liderului de la Kremlin, premierul Suediei consideră că nu este un moment oportun pentru aderarea țării sale la structurile NATO. Șefa guvernului a respins în cursul zilei de marți apelurile opoziției de a lua măcar în considerare aderarea la NATO.
Magdalena Andersson a subliniat că formularea unei astfel de solicitări ar destabiliza securitatea Europei, arată Reuters. Amintim că Suedia nu s-a mai implicat într-un război din anul 1814, și-a construit politica externă pe neparticiparea la alianţe militare și și-a întărit relațiile cu NATO în ultimii ani.
În timpul acesta, tensiunile cu Rusia și Marea Baltică s-au intensificat. Invazia Ucrainei a relansat apeluri ca Suedia să adere la NATO (la fel ca și în cazul Finlandei).
„Dacă Suedia ar opta acum să ceară aderarea la NATO, în situaţia actuală, acest lucru ar destabiliza şi mai mult această parte a Europei şi ar spori tensiunile”, a explicat presei şefa guvernului.
„Am spus clar tot acest timp că pentru securitatea Suediei şi a acestei regiuni a Europei cel mai bine este ca guvernul să aibă o politică pe termen lung previzibilă şi consecventă, şi cred în continuare acest lucru”, a adăugat ea.
Rusia nu dorește ca Finlanda sau Suedia să adere la NATO și chiar a venit cu amenințări în acest sens, urmând să treacă la fapte dacă cineva va interveni în planurile sale. La finele lunii trecute Moscova a avertizat iarăși cu „consecinţe grave militaro-politice” dacă fac acest lucru.
Finlanda și Suedia au legături militare strânse, iar un gest al uneia dintre ele de a adera la alianța militară nord-atlantică va pune o presiune imensă pe umerii celeilalte pentru a face în cele din urmă același lucru.
„Este urgent”, a spus Kristersson, citat de agenţia TT. „Nu ne putem aşeza în spatele unui paravan sperând ca totul să se termine şi apoi să ne mirăm că finlandezii au luat deja o decizie, într-o lună sau două”.