Țara care a rămas fără energie electrică pentru următoarele zile. Ce se întâmplă aici

Țara care a rămas fără energie electrică pentru următoarele zile. Ce se întâmplă aici

O țară puternic zguduită de o explozie uriașă în 2020 se confruntă cu noi probleme. A rămas în beznă, fără energie electrică, pentru următoarele zile. Locuitorii sunt panicați, iar pe străzi este haos.

Panică și teamă într-o țară din Orientul Mijlociu

Situată în Orientul Mijlociu, cu o populație de aproximativ 7 milioane de locuitori, țara le oferă oamenilor doar 2-3 ore de curent pe zi. Din cauza lipsei carburanților, în unele zone, pana de curent durează și 20 de ore. Spitalele și-au redus semnificativ activitatea, iar șoferii formează cozi ore în șir în fața benzinăriilor.

După decenii de corupție la cel mai înalt nivel, Liban, considerat „perla Orientului”, a ajuns în colaps! Inflația a scăpat de sub control, iar energia electrică a fost raționalizată.

Libanul a rămas în beznă

Libanul nu are energie electrică, după ce lipsa de combustibil a forțat ca cele mai mari două centrale electrice să se închidă, a declarat sâmbătă, 9 octombrie, un oficial guvernamental pentru Reuters.

„Rețeaua de energie libaneză s-a oprit complet din funcționare astăzi la prânz și este puțin probabil să funcționeze până luni sau în următoarele zile”, a spus un oficial pentru sursa citată.

Se caută soluții pentru remedierea problemei

Compania de electricitate de stat încearcă să folosească rezervele de petrol ale armatei, pentru a operaționaliza centralele temporar. Operațiunea este destul de complicată, va necesita ceva timp până la rezolvarea problemei. Revenirea la normal nu se va întâmpla curând, a mai declarat oficialul.

Pana de curent este cauzată de faptul că cele mai mari două centrale electrice s-au închis din cauza lipsei de combustibil. Centrala Deir Ammar s-a oprit vineri, iar astăzi, centrala din Zahrani.

Mărturiile localnicilor sunt cutremurătoare

Mulți locuitori ai Libanului depind de generatoare private care funcționează pe motorină, dar și ea se găsește greu. Așa că se strâng în jurul unor lumânări sau al unor lămpi solare.

„Sunt bolnav cronic și am nevoie de medicamente pentru a rămâne în viață. Însă ele nu mai sunt de găsit. Mi s-a spus că pot găsi medicamentul de care am nevoie în Beirut, dar la un preț dublu”, a declarat un localnic pentru BBC.

„Nu avem curent, nu avem apă, nu avem nimic. Ne-am strâns aici pentru că în case stăm în beznă”, a mărturisit o femeie pentru aceeași sursă citată.

„Libanul are nevoie de aproximativ 3.600 de megawați. În prezent producem 700 de megawați. Deci, un ajutor ar fi substanțial”, a declarat un oficial al Libanului.

Ce soluție temporară are „perla Orientului”

Acești 700 de megawați asigură două-trei ore de energie electrică în toată țara.

„Este o soluție temporară, dar va umple un gol, deoarece suntem la sfârșitul subvențiilor guvernamentale, fără nicio altă soluție plauzibilă pentru oameni”, a declarat Marc Ayoub, cercetător în domeniul Energiei la Institutul Issam Fares al Universității Americane din Beirut, pentru Al Jazeera.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI