În contextul actualei situații și a atitudinii Chinei în raport cu Rusia și conflictul ucrainean, noile informații vin să mai pună ceva paie pe focul mocnit al unei posibile crize la nivel mondial. Conform celor de Euronews, China a trimis în Serbia echipamente sofisticate de apărare antiaeriană. Conform oficialilor chinezi, demersul nu este altceva, decât o cooperarea bilaterală obișnuită.
China nu a precupețit nimic în a confirma faptul că au trimis în Serbia, în baza cooperării bilaterale obișnuite, rachetele sol-aer HQ22. Aceiași oficiali ai guvernului chinez au specificat că sistemele au fost transportate cu șase avioane care au aterizat sâmbătă la Belgrad. Traseul, deși unul cunoscut, a survolat cerul Turciei și Bulgariei, două țări NATO, făr acordul alianței, bineînțeles.
China a declarat luni că avioanele sale militare au livrat „provizii militare regulate” în Serbia, în primele sale comentarii cu privire la o operațiune neobișnuită în care șase avioane de transport Y-20 ale Forțelor Aeriene chineze au aterizat la Belgrad sâmbătă dimineața devreme.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a declarat reporterilor că operațiunea face parte din planul anual de cooperare al celor două țări, nu vizează terțe părți și „nu are nimic de-a face cu situația actuală”, referindu-se, probabil, la războiul în curs de desfășurare din Ucraina. Zhao nu a oferit alte detalii, conform Euronews.
Sosirea avioanelor a provocat speculații puternice cu privire la faptul că acestea transportau rachete sol-aer HQ-22, în conformitate cu termenii unui acord anterior semnat între părți. Ministerul sârb al apărării din Serbia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea agențiilor de presă.
Președintele sârb Aleksandar Vucic aproape că a confirmat livrarea sistemelor cu rază medie de acțiune care a fost convenită în 2019, declarând sâmbătă că va prezenta marți sau miercuri „cea mai nouă mândrie” a armatei sârbe.
Operațiunea din weekend a avut loc în contextul în care Occidentul este îngrijorat că o creștere a numărului de arme în Balcani în același timp cu războiul din Ucraina ar putea amenința regiunea.
Serbia și China au de mult timp legături puternice, în parte din cauza disprețului comun față de Washington. Sârbii nutresc resentimente față de campania aeriană a NATO din 1999, în timpul conflictului din Kosovo, în care a fost lovită ambasada chineză din Belgrad.
NATO a calificat incidentul, care a declanșat demonstrații violente la Beijing, drept o eroare de bombardament, o explicație pe care China și mulți alții o resping de mult timp. În ciuda faptului că pretinde că este neutră, China a fost în mare parte de partea Rusiei în conflictul din Ucraina, iar mulți sârbi sunt simpatizanți ai Moscovei.
Deși Serbia a votat în favoarea rezoluțiilor ONU care condamnă atacurile rusești din Ucraina, a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva aliaților săi de la Moscova sau să critice în mod direct acțiunile trupelor rusești de acolo.
Aparenta livrare de armament către Serbia peste teritoriile a cel puțin două state membre NATO, Turcia și Bulgaria, a fost considerată de experți ca o demonstrație a extinderii tot mai mari a razei de acțiune a Chinei la nivel global.
„Zborurile din weekend ar putea fi cea mai mare operațiune peste hotare a avionului de transport mare dezvoltat pe plan intern de către China până în prezent, demonstrând capacitățile de transport strategic ale țării”, a declarat luni ziarul Partidului Comunist Global Times, citând analiști chinezi din domeniul apărării.
Y-20, care a fost livrat pentru prima dată Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare în 2015, a mai fost folosit în misiuni de peste mări și țări, inclusiv trimiterea a 105 membri ai gărzii de onoare a APL pentru a se alătura paradei rusești de Ziua Victoriei din 2020 de la Moscova, precum și în zboruri în apropierea spațiului aerian al Taiwanului, menite să testeze apărarea insulei autonome și să intimideze guvernul său democratic.
Există temeri în Occident că înarmarea Serbiei de către Rusia și China ar putea încuraja țara balcanică să se îndrepte spre un nou război, în special împotriva fostei sale provincii Kosovo, care și-a proclamat independența în 2008. Serbia, Rusia și China nu recunosc statutul de stat al Kosovo, în timp ce Statele Unite și majoritatea țărilor occidentale îl recunosc.