Pentru arheologi, cercetători, și chiar turiștii de ocazie, Egipt reprezintă și azi o adevărată fascinație. Dar, pentru cei care au trăit și locuit aici a fost o perioadă extrem de dificilă. Odată cu venirea la conducerea statului a regelui Farouk, de altfel ultimul, lucrurile aveau să se schimbe dramatic pentru egipteni. De aici și momentul extrem de dur prin care ultimul rege egiptean avea să fie detronat.
În 2014, postul Al Arabiya realiza un documentar despre domnia plină de culoare a regelui Farouk al Egiptului, în care era analizată faimoasa sa avere, proprietăți, și, în cele din urmă, decăderea sa. Conform celor relatate în documentaul din 2014, controversatul personaj avusese o avere colosală.
O mare parte de averile regale fuseseră adunate în mod constant de când dinastia deținea puterea suverană în Egipt din 1811, a declarat Mahmoud Sabit, fiul vărului lui Farouk, Adel Sabit.
Viitorul rege Farouk se năștea în 1920, în familia regală egipteană, condusă de severul rege Faud I. Crescut, alături de ceilalți șase frați, într-o familie severă, Farouk avea să cunoască rigorile unui rege, de foarte tânăr.
La 16 ani, după decesul tatălui său, și fiind singurul băiat, Farouk avea să devină cel mai tânăr rege egiptean. Crescut cu sentimentul că totul i se cuvine și că i se permite orice, încă de mic suveranul a arătat un dispreț față de cei din jur.
Opulența fără margini era la ordinea zilei. Era cunoscut pentru extravaganțele sale extrem de costisitoare. Au exista și multe escapade. Controversele din jurul său nu veneau doar din afișarea unei opulențe exagerate, ci și din deciziile luate.
Atât deciziile politice, cât și cele sociale și economice dezastruoase, aaveau să-i daucă în cele din urmă și sfârșitul. Statul Egipt și locuitorii săi trăiau într-o sărăcie lucie, economia era aproape la pământ, și nimeni nu îndrăznea să-i spună nimic regelui Farouk.
Fiind cunoscut ca un mare admirator al liderului nazis italian, Mussolini, deseori era văzut îmbrăcat aproape la fel ca acsta. ba mai mut, avea să șocheze, după ce a concediat toți angajații imperiuui britanic, și expulzându-i. Ulterior avea să-și aducă personal nou, din Italia.
Regele Farouk a fost un individ cu totul deosebit. Toate mașinile roșii erau interzise în Egipt, așa că, ori de câte ori se plimba cu mașina sa roșie, una dintre multele mașini roșii scumpe, poliția și armata știau că Farouk era la volan și îl lăsau în pace. Dacă lovea un copil care ieșea în stradă, familia copilului primea o mulțime de bani.
Regele Farouk, era stră-strănepot al lui Muḥammad Ali, un comandant al armatei otomane de origine albaneză. Acesta prelua controlul asupra Egiptului în 1805. Farouk era purtătorul unei lungi tradiții monarhice care a evoluat de la despotismul militar ambițios al lui Muhammad Ali la o monarhie constituțională modernă, deși slabă.
Datorită modului în care Farouk a decis să-și conducă oamenii, suveranul avea să piardă tot în 1952. La 25 iulie 1952, regele Farouk a fost prins în palatul său de revoluționari, care l-au forțat să abdice și să plece din Egipt în exil.
Și acum, la 25 iulie 1952, el alerga pe străzile din Alexandria în Mercedes Benz-ul său cu 130 km/h, cu soția, fiul său mic, cele trei fiice, o bonă engleză și un ajutor de tabără în remorcă, urmărit de aceeași armată care îl servise.
Lovitura de stat a fost dată de ai mulți ofițeri ai armatei, în frunte cu Gamal Abdel Nasser, un comandant adjunct egiptean. Nasser avea să devină mai târziu președinte al Egiptului. Ofițeii au încercat să răstoarne ceea ce ei considerau a fi un rege scandalos, corupt și lipsit de influență. Cunoscută sub numele de „Mișcarea Ofițerilor Liberi”, lovitura lor de stat a fost pregătită de ceva timp.
Astăzi se știe și cu cine a fost pregătită această lovitură de stat. SUA s-au implicat în înlăturarea regelui farouk.Conform unor documente, desecretizate ulterior, „Proiectul „FF” (Fat Fucker)”, a fost inițiat de agentul CIA Kermit Roosevelt, Jr, nepotul celebrului președinte american.
În acei ani, CIA a fost implicată într-o mulțime de astfel de operațiuni. Chiar și numai din documentele declasificate poți petrece ore întregi citind despre comploturi. De la asasinate și lovituri de stat la testarea de toxine și otrăvuri pe cetățeni americani, la finanțarea și înarmarea teroriștilor. Lista este uriașă, și asta doar în ceea ce privește documentele declasificate.
Să nu uităm că atunci a existat războiul rece. URSS și SUA se luptau reciproc în conflicte de lovituri de stat prin procură și prin susținerea grupurilor teroriste. Aproape fiecare acțiune care se întâmpla era un du-te-vino între cele două.
Farouk avea să fugă în exil, pe insula Capri din Italia, unde de altfel avea să și moară la 45 de ani, după o masă copioasă.