Ai aflat despre ei din cărțile de istorie sau de la televizor, însă de foarte puține ori s-a adus în discuție subiectul legat de meseriile pe care le-au avut marii dictatori ai lumii înainte să dețină puterea absolută. De la Nicolae Ceaușescu până la Adolf Hitler și Benito Mussolini, toți au avut câte o meserie mai mult sau mai puțin obișnuită.
Îl vom pune primul pe listă pe Nicolae Ceaușescu. După ce a părăsit satul natal din județul Olt, Ceaușescu a lucrat o vreme ca ajutor de cizmar și a absolvit școala elementară.
Trecem la Benito Mussolini, care a fost mai întâi învățător, apoi a cochetat cu jurnalismul politic. A avut mai multe slujbe după ce a plecat din Italia în Elveția, dar în cele din urmă a lucrat ca jurnalist politic.
Dacă vorbim despre Iosif Stalin, trebuie să menționăm că a studiat Teologia, dar a lucrat ca mediator și funcționar. Poate pare ciudat că Stalin a fost student la Teologie, dar aceasta a fost de fapt dorința mamei lui, care visa să îl facă preot. Se spune că Stalin s-a retras de la școală pentru că nu și-a plătit taxele, dar unii spun că la mijloc a fost de fapt perspectiva sa anti țaristă.
Îl trecem în revistă și pe Adolf Hitler, mare pasionat de artă, care a fost pictor. El a fost angajat temporar și a lucrat ca pictor în acuarelă în Viena. Totuși, se pare că nu a fost chiar talentat, de vreme ce a fost respins de două ori de Academia de Arte Frumoase.
Francisco Franco a fost cel mai tânăr căpitan al armatei spaniole în anul 1915. După ce a absolvit Academia de Infanterie din Toledo, a devenit voluntar în campaniile coloniale din Marocul spaniol.
Kim Il-Sung a fost maior în armata sovietică și s-a alăturat rezistenţei coreene care lupta împotriva ocupaţiei japoneze.