Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul pe 29 august. Ce este interzis să faci în această zi. Ia aminte!

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul pe 29 august. Ce este interzis să faci în această zi. Ia aminte!
Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul pe 29 august

Mâine, pe 29 august, creștinii ortodocși prăznuiesc Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul. Tradițiile străvechi spun că anumite activități sunt interzise în această zi importantă pentru Ortodoxie.

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul pe 29 august

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul este o sărbătoare prăznuită de crendicioși la fiecare dată de 29 august. Sărbătoarea importantă vine și cu o serie de restricții, după cum susțin superstițiile. Sărbătoarea este una dintre cele 12 praznice Împărătești și este de un simbolism aparte.

Mâine, când se comemorează Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, credincioșii trebuie să respecte o serie de restricții. În această zi nu se fac activități precum: spălatul rufelor, călcatul rufelor sau cusutul lor și nici nu se muncește la câmp.

Iată că sărbătoarea vine și cu o serie de restricții culinare, dar și altele. Mai exact, nu se consumă produse precum lapte, ouă, brânză și produse de origine animală. De asemenea, este interzisă folosirea cuțitului și lucrul cu orice alte obiecte ascuțite, potrivit superstițiilor zilei.

Mâine nu se toacă și nici nu se mănâncă varză pentru că „sfântul de șapte ori i s-a tăiat capul ca pe varză și iarăși a înviat”. Nici mere, pere, nuci, usturoi, orice fructe sau legume cu formă rotundă nu se consumă, iar superstiția spune că cei care nu respectă tradiția se pot îmbolnăvi.

Alimente sau băuturi care amintesc de culoarea sângelui, precum vinul roșu sau alimentele roșii, trebuie, de asemenea, ocolite. Credincioșii pot însă în această zi să participe la Liturghie și să înalțe rugăciuni pentru cei pieriți. Postul aspru și datul de pomană sunt alte obiceiuri în această zi.

Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul 2021. Acatistul Sf Ioan

Troparul, glasul al 4-lea

Prorocule și Înaintemergătorule al venirii lui Hristos, după vrednicie a te lăuda pe tine nu ne pricepem noi cei ce cu dragoste te cinstim; că nerodirea celei ce te-a născut și amuțirea părintelui tău s-a dezlegat la mărita și cinstita nașterea ta, și întruparea Fiului lui Dumnezeu lumii se propovăduiește.

Condac 1:

Prin tine izbăvindu-ne de tot necazul, după datorita mulțumire, pe tine apărătorul și fierbinte sprijinitorul nostru te rugăm, cel ce ai îndrăznire către Domnul, din toate nevoile ne slobozește pe noi ca să-ți cântăm: Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!

Icos 1:

Înger înaintestătător, al cetelor drepților, tu ești Ioane prorocule, că strălucind cu dumnezeiasca lumină, luminezi pe toți cei ce laudă dumnezeiască pomenirea ta, și cu fierbințeală și dragoste te măresc și zic către tine așa:
Bucură-te, stea de lumină purtătoare lumii;
Bucură-te, făclie strălucitoare a toată făptura;
Bucură-te, cădere de pierire demonilor;
Bucură-te, ridicarea pământenilor celor căzuți;
Bucură-te, lumina necuprinsă de ochii omenești;
Bucură-te, adânc mare văzut de gândurile credincioșilor;
Bucură-te, că tu ești povățuitorul mântuirii;
Bucură-te, că luminezi inimile credincioșilor;
Bucură-te, dătătorule de bucurie al creștinilor;
Bucură-te, pierzătorul blestemului pământenilor;
Bucură-te, prin care se luminează făptura;
Bucură-te, prin care se gonește necazul;
Bucură-te, sfinte Ioane, preacinstite Înaintemergătorule!