SV 18 ICL – numarul de inmatriculare interzis in Romania, fotografiat la un BMW in Suceava

Un autoturism BMW Seria 5 a cu un număr fals de înmatriculare -SV 18 ICL – a fost fotografiat pe bulevardul Calea Unirii din municipiul Suceava.

Legislația din România nu permite asemenea numere de înmatriculare. Numerele de înmatriculare care încep cu literele I sau O sunt interzise, pe motiv că pot fi confundate cu cifrele 1, respectiv 0.

Un alt caz similar a mai avut loc tot în Suceava, unde un băiat de 17 ani care nu avea permis de conducere a fost reținut de polițiști după ce s-a văzut că acesta conduce o mașină cu numere false.

În urma investigației realizate de polițiști a fost demarată urmărirea penală având în vedere alte fapte. Astfel, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracțiunile de „conducere a unui vehicul fără permis de conducere” și „instigare la infracțiunea de fals intelectual”, din motiv că în data de 19 iulie 2018, un cetățean a condus pe DJ 178F, pe raza comunei Gălănești, un autoturism BMW fără a avea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule și fără să aibă asupra sa documentele prevăzute de lege pentru control.

Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, combinaţiile de litere care pot avea o semnificaţie obscenă sau cele care pot duce la asocierea cu denumiri ale unor autorităţi publice nu sunt permise. În total, există peste 1.528 de combinaţii interzise la nivelul întregii țări. Dintre ele se remarcă următoarele combinaţii restricţionate pentru uzul propriu al unor instituţii: Poliţia Română (POL), Cameră Deputaţilor (DEP), Senat (SNT), Serviciul Român de Informaţii (SRI) sau Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).  După cum am subliniat și mai sus, sunt interzise şi combinaţiile de litere care încep cu „I” sau „O” deoarece pot fi confundate ușor cu cifrele 1 şi 0. Din acelaşi motiv, nu sunt permise nici combinaţiile „III” sau „OOO”. Nu în ultimul rând, combinaţiile care au conotaţii sexuale sau obscene sunt și ele interzise.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI