România se pregătește să folosească, în funcție de nivelul de amenințare, sistemele antiaeriene împotriva dronelor rusești. În acest sens, sute de militari români au fost trimişi în Delta Dunării, la graniţa cu Ucraina. General al Armatei Române: „Pentru a apăra teritoriul”.
România se pregătește de ce este mai rău. Sute de militari au fost trimiși la granița cu Ucraina pentru a acționa împotriva dronelor rusești, în cazul că asta se va impune.
România va folosi ”toată puterea militară” pentru apărarea teritoriului național, a anunțat generalul cu trei stele Gheorghiță Vlad, locțiitor al șefului Statului Major al Apărării.
De asemenea, odată cu cei 600 de militari, în zona Deltei Dunării de lângă granița cu Ucraina au fost trimise și radare.
Citește și: Câte drone rusești au ajuns în România, de fapt
”Am decis să desfășurăm în jur de 600 de soldați, pentru a întări linia noastră de apărare în partea nordică a Dobrogei. Am desfășurat niște radare, avem apărarea activată și am avut discutii cu partenerii noștri aliați (NATO) pentru a găsi soluții pentru a rezista în fața agresiunii ruse”, a precizat generalul Gheorghiță Vlad în cadrul unui interviu acordat unui post de televiziune din Suedia.
În plus, generalul a precizat că dacă va fi cazul, România va acționa pentru apărarea teritoriului național.
”În funcție de nivelul amenințării, suntem gata să folosim toată puterea militară pentru a apăra teritoriul românesc”, a precizat generalul Gheorghiță Vlad.
Ministerul Apărării a hotărât joi, 14 septembrie, să restricționeze zborurile din spațiul aerian din nordul Dobrogei, la granița cu Ucraina. Anunțul a fost făcut în contextul în care tot ministerul Apărării a decis să construiască două adăposturi antiaeriene în zona Plauru-Ceatalchioi, unde în ultimele zile au căzut cel puțin trei drone ale armatei ruse, în urma atacurilor intensive asupra infrastructurii porturilor ucrainene de la Dunăre.
”Militarii Brigăzii 10 Geniu au finalizat astăzi adăposturile construite în zona Plauru, pe care le-au predat Primăriei Ceatalchioi. Acestea asigură protecţia împotriva schijelor, fragmentelor şi a undei de şoc generate de prăbuşirea în proximitatea structurii a unei drone, chiar şi în cazul în care aceasta poartă încărcătură de luptă care detonează la impactul cu solul”, a transmis MApN, joi.
Citește și: De ce nu au detectat radarele din România drona rusească căzută pe teritoriul nostru
Adăposturile sunt confecționate din cadre prefabricate din beton armat tip P2, combinate cu amenajări suplimentare făcute la locul instalării. Consolidarea incintei s-a făcut cu strat de saci de pământ şi s-au montat protecţii la ambele capete, constând în şicane de beton consolidate cu saci de pământ.