Sute de mii de locuri de muncă vor fi disponibile în România, în următorii 5 ani. Foarte multe dintre aceste locuri de muncă vor fi dispobibile într-un anumit domeniu. Așadar, cine va avea mare nevoie de angajaţi, vedeți un pic mai jos.
Mai mult de 600000 de locuri de muncă vor fi disponibile în România până în amul 2027.
Majoritatea locurilor vacante de muncă vor fi disponibile în zona IT, astfel că viitorii salariați vor trebui să aibă competențe digitale.
Șase din 10 companii care activează la niuvel mondial se vaită din cauza lipsei de angajați pregătiți pentru domeniul IT și tehnic.
De altfel, anunță acestea, conform unui studiu publicat de UDC, lipsa pregătirii salariaților blochează progresul în domeniu.
Importanța acestor competențe sunt foarte importante în viitorul educației, se reamintește în Digital Futures Index, raport făcut de Microsoft.
Acest raport relevă că țările care au un nivel mai mare al competențelor digitale au economii mai bune, iar populația are un grad de viață mai bun.
„Viitorul educaţiei are, aşadar, şi o componentă digitală. Astfel, programele de formare profesională care contribuie la educaţia digitală a cetăţenilor, pentru a-i ajuta pe aceştia să rămână competitivi pe piaţa muncii şi a sprijini companiile să devină mai productive şi mai eficiente, au devenit imperative.
Şi importanţa lor pentru societate creşte cu atât mai mult cu cât abilităţile de care trebuie să dispună forţa de muncă sunt în continuă schimbare, valabilitatea unei competenţe digitale fiind de aproximativ cinci ani“, se mai arată în studiu.
Țara noastră s-ar situa pe o poziție bună în ceea ce privește specialiștii în IT&C, însă pe viitor va fi nevoie de mai mulți.
„România este una dintre ţările din Europa cu cel mai mare număr de absolvenţi de facultăţi cu profil tehnic, respetiv IT, automatizări, inginerie sau matematică, raportat la populaţie și are o comunitate de aproximativ 200.000 de dezvoltatori de software şi un ecosistem de startup-uri foarte bine conturat.
Cu toate acestea este în continuare nevoie de şi mai mulţi specialişti în IT care să genereze inovaţie şi să ajute statul să se alăture ţărilor lidere din acest punct de vedere.
Se estimează că vor apărea aproximativ 645.000 de noi joburi pe în zona tehnică, până în 2027, în România. 70% dintre acestea ar urma să fie disponibile în mai multe ramuri ale industriei.
Pentru a crește competențele digitale în România, Microsoft şi compania de e-learning Ascendia au împreună un proiect pentru digitalizarea educaţiei în România.