Urgența medicală impusă de pandemie a determinat o scădere a cererii de carburanți fosili, ceea ce a dus la scăderea continuă a prețului acestora. O campanie de ieftinire anticipată de specialiștii în domeniu.
La începutul acestei săptămâni, în Moldova, zona cu cele mai mici prețuri la pompă, un litru de benzină era vândut la stațiile Petrom cu 4,65 lei/ l, iar unul de motorină – cu 4,83 lei/ l, scrie profit.ro.
Eliminarea supraaccizei, de la 1 ianuarie, a făcut ca prețul carburanților să scadă cu aproape un leu pe litru. La sfârșitul lunii ianuarie, un litru de benzină era 5,65 de lei/ l, iar unul de motorină – 5,75 lei/l. Concurența dintre companii se simte mai ales în zona Moldovei. În Bacău, Petrom vinde un litru de benzină cu 4,65 lei, Lukoil – cu 4,68, Rompetrol – cu 4,73 și OMV și MOL – cu 4,74 lei.
În București, în cel mai ieftin loc, o benzinărie de pe șoseaua Alexandriei, Petrom vinde un litru de benzină cu 4,7 lei, în timp ce Lukoil îl dă cu 4,73. Rompetrol dă benzina cu 4,78/ l, OMV – cu 4,79 lei/ l.
Cotațiile petrolului Brent erau luni dimineață la 31,48 de dolari pe baril. E o scădere cu 7%, echivalentul a 2,37 dolari sub nivelul de închidere al sesiunii anterioare.
Și pe plan internațional, prețul petrolului e cu 45% mai mic față de nivelul înregistrat la mijlocul lui februarie, când litrul de benzină a coborât în România sub 5 lei pentru un litru. Până acum, la mijlocul lunii martie, companiile au redus prețul cu cel puțin 35 de bani/ l.