Curtea Europeană a Drepturilor Omului a luat o decizie foarte importantă când vine vorba de supravegherea angajaților cu camere ascunse, la locul de muncă.
În urmă cu câțiva ani, a ajuns un caz foarte controversat în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Acesta pleca de la o situație din Spania în care un angajator de la un supermarket a instalat camere ascunse de luat vederi la locul de muncă. Gestul a fost făcut pentru a depista sursa pierderilor dintr-un magazin. Cu alte cuvinte, proprietarul vroia să vadă cine fură. În final, acele camere și-au atins scopul, au prins hoții, iar cei responsabili au fost concediați fără drept de apel.
La ceva timp după demiterea hoților însă, aceștia s-au arătat lezați, din cauza faptului că au fost supravegheați fără să știe. Ca urmare, l-au dat în judecată pe proprietarul de supermarket și au ajuns până la CEDO. Cazul lui Lopez Ribalda și alții împotriva Spaniei a ajuns la cea mai înaltă curte din Europa din cauza faptului că autoritățile spaniole au considerat că angajatorul nu a greșit cu nimic.
Ca referință, sumele furate au fost semnificative, iar proprietarul magazinului era disperat să vadă la inventar că a pierdut până la 20.000 de euro. Din acel moment, a instalat atât camere de luat vederi evidente, cât și unele ascunse. Filmările realizate de acestea au arătat fără echivoc faptul că, pe lângă faptul că furau casierii din magazin, aceștia ajutau clienți obișnuiți să fure.
Decizia inițială a CEDO a venit în ianuarie 2018. La momentul respectiv, cu 6 voturi la 1, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că s-a încălcat dreptul la viață privată a angajaților (Articolul 8), dar nu s-a încălcat dreptul la un proces corect (Articolul 6). Decizia a fost contestată în luna mai de guvernul Spaniol, care a sperat ca acest caz să ajungă în Curtea Superioară de la Strasbourg cu 17 judecători, ECHR.
Audierea s-a desfășurat în noiembrie 2018, iar acum a fost anunțat deznodământul. Decizia care va deveni de referință la nivelul întregii Uniuni Europene este că supravegherea cu camere ascunse a angajaților este legală, atâta timp cât are o cauză de necesitate în spate. În cazul spaniolului, CEDO a decis că, prin faptul că a instalat camere ascunse în zona caselor de marcat, nu a depășit ce era necesar în acea situație, iar gestul său nu a fost nerezonabil.