Îți mai aduci aminte referendumul anti-gay de anul trecut? Faptul că a căzut la vot, ar fi trebuit să se reflecte în legiferarea parteneriatului civil pentru cuplurile de același sex. Legea stâ în parlament, iar un proces împotriva României a fost intentat la CEDO, din același motiv.
Inițial, a fost vorba de un singur cuplu care a refuzat să accepte că statul român nu-i consideră o familie, nici măcar sub forma unui parteneriat civil. Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru au dat în judecată statul român la CEDO. Nu a durat mult până când, procesului lor, li s-au alăturat alte șase cupluri de același sex. Această măsură radicală vine în contextul în care reglementarea parteneriatului civil a fost blocată în parlament de către membrii alianței PSD-ALDE, conform unui comunicat al Asociație Adept.
Fiecare dintre cele șapte familii gay a primit din partea oficiilor de stare civilă din localitatea lor un refuz argumentat în baza interdicțiilor din Codului Civil, privind recunoașterea legală a relațiilor între persoane de același sex. În baza refuzului respectiv, Asociația ACCEPT a chemat statul român în judecată, în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Scopul procesului este de a cere obligarea României la legiferarea parteneriatului civil în baza articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Ca să înțelegi mai bine cât de ignoranți sunt PSD-iștii din Comisia Juridică a Senatului, pe data de 12 martie 2019, două proiecte de lege care vizează parteneriatul civil au fost respinse. Argumentul senatorului PSD Șerban Nicolae pentru a această atitudine agresivă a fost că „nu se justifică, soluţia juridică nu rezolvă nimic şi nu răspunde niciunei nevoi sociale”.
Decizia respectivă a fost criticată dur de către Președintele Consiliului Național pentru Combatererea Discriminării. Asztalos Csaba a insistat pe faptul că astfel de măsuri precum cele ale senatorilor PSD sunt o încălcare a deciziei Curții Constituționale. „Oricărui drept îi corespunde o obligație corelativă! O să votați, după ce România va fi condamnată la CEDO! Prevăd că vom ajunge în acel punct, așa cum s-a întâmplat în cazul Italiei și Greciei, care au reglementat parteneriatul civil dupuă o condamnare la CEDO”, a scris, pe Facebook, șeful CNCD.