Simona Halep a ajuns a treia „rachetă” a României. Sportiva nu a mai jucat niciun meci oficial de la finalul lunii august 2022 și a coborât pe locul 31 în clasamentul WTA LIVE. Directoarea Agenției Naționale Anti-Doping a acordat un interviu în care a vorbit despre situația jucătoarei de tenis și a dezvăluit cum s-ar fi putut produce contaminarea accidentală cu Roxadustat.
Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția pentru Integritatea Tenisului pe data de 7 octombrie 2022, dar de atunci nu fost judecată deși a cerut un „procedură de urgență”. Jucătoarea de tenis a angajat o agenție specializată care i-a analizat cazul și s-a ajuns la concluzia că a fost vorba despre o contaminare accidentală a suplimentelor nutritive pe care le-a folosit. Sportiva a acordat un interviu în care a recunoscut că aceasta va fi strategia de apărare, dar a refuzat să dea mai multe detalii despre cum s-ar fi ajuns la această contaminare.
Directoarea Agenției Naționale Anti-Doping a dezvăluit care sunt cele două ipoteze din acest caz și a recunoscut că poate fi o greșeală din timpul procesului de producție. În presă au existat informații că investigatorii angajați de Halep ar fi găsit lotul cu probleme și ar fi identificat și persoana care ar fi greșit.
„Dacă, anterior, în procesul de fabricare s-au produs, în mod legal, anumiți steroizi anabolici androgeni folosiți pentru tratarea anumitor afecțiuni iar coloanele, aparatura utilizate la producerea substanțelor respective, considerate de noi (n.r. Agenția Mondială Anti-Doping, WADA, respectiv Agenția Națională Anti-Doping, ANAD) interzise, nu au fost curățate, igienizate corect, aparatura poate contamina produsul următor (n.r. suplimentul nutritiv)”, a declarat, pentru prosport.ro, directoarea Agenției Naționale Anti-Doping.
Gabriela Andreiașu este o persoană foarte autorizată să vorbească despre acest caz. Ea face parte din Autoritătea de Gestionare a Rezultatelor, cu acces la sistemul de management si administrare Anti-Doping (ADAMS), și este singurul român implicat în acest proces de dopaj.
Șeful anti-dopigului din România nu exclude varianta unei contaminări intenționate și a explicat că aceste suplimente nutritive sunt de multe ori produse în țări unde regulile sunt destul de relaxate.
„Vorbesc mai întâi de contaminare pe linia de producție. Există însă și posibilitatea contaminării cu intenție. Substanțele active sunt introduse deliberat !
Există companii, în anumite țări, care produc astfel de suplimente nutritive care conțin substanțe interzise, substanțe nespecifice (n.r. așa cum este Roxadustat, substanța activă identificată în probele doping ale lui Halep din 29 august 2022). De exemplu testosteron, lembuterol”, a mai spus Gabriela Andreiașu.
Simona Halep a primit un rezultat pozitiv la testul efectuat acum opt luni, după primul tur de la US Open 2022, iar în corpul său s-a găsit Roxadustat, substanță activă din medicamentul Evrenzo. În momentul în care a fost suspendată se afla pe locul 9 WTA, dar în clasamentul LIVE a ajuns pe poziția cu numărul 31. Sportiva din Constanța a ajuns a treia „rachetă” a României. Întâi a fost întrecută de Irina Begu, iar acum a fost depășită și de Sorana Cîrstea, care a urcat pe 29.
Simona Halep a dezvăluit într-un interviu acordat acum două săptămâni că audirea ei de la tribunalul Sport Resolutions va avea loc pe 28 mai. Până acum au mai fost fixate alte două date, dar analiza cazului a fost amânată pentru jucătorii au cerut și alte detalii, probe și expertize. Ilie Năstase a spus pentru playtech.ro că este convins că acuzatorii tergiversează procesul pentru că nu au probe.
Între 2019 și 2021, în România au existat 117 cazuri de încălcări ale reglementărilor anti-doping, la care se adaugă 80 de cazuri de confiscări de substanțe interzise. Halep susține că în ultimele șase luni a făcut zece teste anti-doping și de fiecare dată rezultatele au fost foarte bune.