Superstiții luna august 2020. În ce zile NU este bine să te cerți

Superstiții luna august 2020. În ce zile NU este bine să te cerți
Superstiții luna august 2020. În ce zile NU este bine să te cerți

În acest articol îți vom prezenta superstițiile lunii august, astfel încât să știi în ce zile nu este bine să te cerți, când să eviți călătoriile, precum și care sunt sărbătorile lui „gustar“.

Care sunt tradițiile lunii august

În popor, luna august mai este cunoscută și drept „gustar“, „augustru“, „măselar“, ori „secerar“. Întrucât cele mai multe fructe și legume se coc în ultima lună a verii și sunt numai bune de gustat (de unde și denumirea), în această perioadă erau respectate și o serie de tradiții și obiceiuri.

În prima parte a lunii august se ține postul Sfintei Maria Mare, unul dintre cele mai mari din an. Se spune că acesta ar fi rupt din Postul Paștelui, care, în trecuturile îndepărtate, s-ar fi întins pe o perioadă de nouă săptămâni, iar cum primăvare este o perioadă mai săracă în ceea ce privește alimentele, s-au mutat două săptămâni vara.

Pe 1 august, oamenii obișnuiesc să ude grădinile și livezile cu agheasmă, sfințesc grâu la biserică, după care îl amestecă cu semnițele ce urmează a fi semănate, iar cei ce dețin stupi scot mierea pe motiv că aceasta capătă puteri miraculoase de vindecare.

În data de 6 august, creștinii celebrează Schimbarea la Față, care simbolizează momentul în care Hristos i-a luat pe ucenicii săi și au urcat pe munte, iar acolo faţa Lui a apărut strălucind. Veșmintele Sale au devenit albe ca zăpada, iar ucenicii au putut vedea Lumina dumnezeiască.

Ziua în care nu este bine să te cerți

În această zi oamenii nu lucrează ci merg la biserică, unde duc poame din noua recoltă, care se binecuvântează și se împart. De astăzi fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat deoarece devin pline de dulceață și savoare. Există chiar și o zicală în acest sens, și anume: „boabă nouă în gură veche“.

Tot în această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii supărat cu cineva, deoarece se spune că așa îți va merge tot anul, până la următoarea sărbătoare. Pe 6 august, fetele sunt sfătuite să nu se spele și să nu se pieptene pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarba.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI