Superstiţii despre cucuvea. Ce înseamnă dacă o auzi cântând noaptea

Superstiţii despre cucuvea. Ce înseamnă dacă o auzi cântând noaptea
Ce superstiții se știu despre cucuvea?

Românii știu din popor multe superstiții despre cucuvea. Aceasta este o pasăre nocturnă, dar este și una din puținele bufnițe care pot fi întâlnite rar chiar și pe timp de zi. Ea are ochii galben strălucitori, sprâncene albe și este cunoscută în multe legende drept un vestitor al morții. Majoritatea oamenilor din toată lumea știu că o astfel de pasăre indică o veste tragică despre un prieten sau membru din familie. Ce alte superstiții mai există despre cucuvea în alte culturi și ce înseamnă cântecul său?

Superstiții despre cucuvea: ce se spune în popor

Cucuveaua este o pasăre nocturnă care reușește să trezească fiori. Superstițiile despre cucuvea arată că ea vestește moartea. Cântecul ei indică faptul că cineva drag din jurul locuinței în care s-a așezat urmează să se stingă din viață.

Animalul sălbatic are ochii galbeni strălucitori, sprâncene albe și este considerată de mulți de temut, chiar dacă nu este periculos. Deși este o pasăre nocturnă, aceasta poate să fie văzută rar chiar și pe timp de zi.

Cea din urmă a fost și va rămâne una din prevestitoarele morții în cultura populară din diferite zone ale lumii. Majoritatea persoanelor sunt înspăimântați la auzul ei. Țăranii români obișnuiau să omoare astfel de păsări. Se credea și că cei care făceau asta dublau relele din viața lor, așa că cei mai speriați încercau doar să le alunge.

Deși mulți se sperie de ea, superstițiile sunt diferite în funcție de țări sau orașe din anumite zone. Pentru unii reprezintă un semn rău, iar pentru alții indică fericire și împlinire în familie. Legenda oferă un alt înțeles simbolului animalului de care toți se tem.

Ce se spune despre cucuvea în culturi diferite: ce prevestește

Majoritatea românilor știu că atunci când o cucuvea cântă pe casă sau în apropierea unei locuințe este necaz mare. Ea prevestește boală, probleme grave în familie sau un deces. În cazul în care ea cântă pe casă în timpul zilei înseamnă că cel decedat recent va lua pe cineva în ceruri.

Același lucru se crede și despre momentul în care o bufniță apare în fața geamului în timp ce cântă. În alte zone ale lumii se spune că pasărea este, de fapt, întruchiparea unei femei nefericite, chinuite de soț. Cântecul ei reprezintă jalea, plânsul unei femei către Dumnezeu pentru a o scăpa de durere.

Legenda spune că ea a primit îndurare și a fost preschimbată în cucuvea pentru a pleca din preajma relelor. Apariția sa în apropierea unor case reprezintă dorința ei de a se întoarce acasă alături de familie și copii. Dacă este văzută pe pragul unei case sau aproape de un geam înseamnă veselie. Ea indică nașterea unui copil și împlinirea unei familii.

  • În ce superstiții cred cei mai mulți oameni?

-Dacă vezi o cucuvea ziua, înseamnă că vei avea ghinion
-Dacă visezi o cucuvea, înseamnă că vei avea parte de o situaţie dificilă în viaţă, din care vei avea de pierdut
-Dacă auzi noaptea bufniţe sau cucuvele, va muri cineva sau se vor întâmpla nenorociri