Superstiții de 1 aprilie și cine a inventat acest obicei. Istoria Zilei Păcălelilor în lume

Superstiții de 1 aprilie și cine a inventat acest obicei. Istoria Zilei Păcălelilor în lume

Obiceiul farselor de 1 Aprilie are legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian, în 1582, dar explicațiile pentru practica de a face glume celor apropiați au mai multe variante. Cert este că Ziua Păcălelilor e un bun prilej de amuzament oriunde în lume.

1 Aprilie: Cine a inventat Ziua Păcălelilor

  • Originea sărbătorii este plasată de unii istorici în Evul Mediu, când Sfântul Sisoie, un pustnic egiptean prieten cu Antonie cel Mare, obișnuia să îl păcălească pe această dată pe Sfântul Antonie, susținând că l-a văzut pe diavol ușurându-se în strachina cu mâncare a acestuia sau prefăcându-se că a reușit să învie din morți diferite victime ale unei epidemii de ciumă.
  • O altă explicație este legată de un alt sfânt cu simțul umorului, Sfântul Fesbuchie.  Acesta locuia în apropierea unui iaz în care scufundase câțiva bușteni și pe care mergea la începutul lunii aprilie, dând impresia pelerinilor că poate merge pe apă precum Iisus. O altă explicație arată că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe 1 ianuarie. Dat fiind că la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă daruri, s-a continuat împărțirea lor și după 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.
Superstiții de 1 aprilie și cine a inventat acest obicei. Istoria Zilei Păcălelilor în lume
Un 1 Aprilie plin de zâmbete!
  • După schimbarea calendarului gregorian, în anul 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, unii oameni au avut inițial probleme în a se obișnui cu sărbătoarea Noului An la 1 ianuarie, iar cei care celebrau sărbătoarea la 1 Aprilie au fost numiți ”nebuni de aprilie”.

Superstiții

  • În țara noastră, păcălelile de 1 Aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. „Tot la noi se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul”, susțin etnografii. Cele care trec de ora 12:00 vor aduce ghinion păcăliciului.
  • Superstițiile ne avertizează că celor care nu gustă glumele primite li se vor întâmpla numai lucruri rele.
  • Dacă o fată reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevasă ori măcar să îi fii prieten.
  • Căsătoria nu e deloc indicată la această dată: fie se destramă, fie bărbatul însurat va fi sub papucul nevestei până la finalul vieții.
  • Copiii veniți pe lume în această zi vor avea noroc pe aproape toate planurile.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI