Nici în 2021 criza nu v-a luat sfârșit. Președintele Consiliului Fiscal spune că, suntem în război, economia fiind și ea o victimă. Cu ce ne putem confrunta.
Potrivit lui Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, acest inamic al nostru este încă de natură misterioasă, operează insidios, se bazează pe contagiozitate, spre deosebire de un război cald, cu avioane și tancuri, sau chiar spre deosebire de războiul hibrid, care se dă prin intermediul internetului. Pentru a învinge în acest război, pentru a nu avea un val nou, trebuie să respectăm o serie de reguli.
„Bugetul public este în continuare puternic afectat. Avem distorsiuni nu numai legate de o structură a economiei, avem diferențe mari de competitivitate din diferențe de salarii dintre oameni, dar avem și un regim fiscal profund inechitabil prin faptul că el nu promovează transparența, șansele egale. Sunt contributori care sunt onești, dar sunt și contributori care sunt de cealaltă parte”, a declarat Daniel Dăianu, potrivit Digi24.
Președintele Consiliului Fiscal a mai spus: „Noi ce vrem este să nu creștem cheltuieli permanente, să nu ne întindem mai mult decât ne este plapuma. Nu poți să-ți asumi în mod responsabil o creștere cu 40 la sută a punctului de pensie”.
„Pandemia nu ne vizitează ca unic eveniment extrem. Vor urma poate și altele de aceeași factură. Omenirea este descoperită și nu a învățat suficient. (Poate asiaticii sunt mai experimentați și nu au avut memorie scurtă). Dacă vom fi vizitați și de alte evenimente extreme, ce vom face? Vom rămâne cu aceleași venituri fiscale, care sunt extrem de mici? De aceea ar fi nevoie de creșterea veniturilor fiscale. Cum s-ar putea face asta? De pildă, prin informatizare. La noi nu s-a dorit informatizarea ANAF-ului. De ce s-a putut face în Polonia, în Bulgaria? Ei și-au crescut astfel veniturile la buget cu 2-3 procente. Cu ce atentează la libertate declararea averilor, această transparență care ar trebui să guverneze toate domeniile? Nu există o discuție onestă la noi, pentru că sunt mulți care se simt cu musca pe căciulă, vor să rămână lucrurile așa cum stau” susține Daniel Dăianu.
Daniel Dăianu a mai a mai spus că trebuie să avem un program de consolidare fiscală care să se întindă pe mai mulți ani și important este ca deficitul să fie preponderent dat de cheltuieli nepermanente.