La o simplă căutare pe internet poți descoperi că țara noastră este fruntașă în unele clasamente nedorite, și asta nu o spunem noi, cetățenii, și nici măcar în calitate de jurnaliști, ci statisticile realizate pe baza unor studii ale instituţiilor internaţionale.
Din păcate, aceste lucruri arată fața nefardată a țării în care ne-am născut. Dacă ești cu adevărat iubitor de plaiurile natale, este aproape imposibil ca această listă de „performanțe“ să nu te întristeze. În acest articol îți vom prezenta topurile „negre“ în care România se află pe primul loc.
România, fruntașă în lista neagră
- Primul loc în ce priveşte rata mortalităţii infantile din Europa. Datele publicate de Organizația „Salvați Copiii“ arată că rata mortalităţii infantile în țara noastră este de 22,9%, cea mai mare din Europa. O rată extrem de nefericită comparativ cu 5,72% cât este media înregistrată pentru celelalte ţări ale UE.
- Locul fruntaș în Europa privind numărul cazurilor de TBC. Potrivit statisticilor Uniunii Europene, în ultimii 20 de ani, țara noastră s-a menţinut pe primul loc la numărul cazurilor de TBC înregistrate la suta de mii de locuitori. Dintr-un total de 80.000 de cazuri, în România s-au înregistrat 25.000.
- Primul loc la decesele cauzate de infarctul miocardic acut. Suntem primii din Europa în topul deceselor cauzate de infarctul miocardic acut, consemnând o mortalitate de 13%. Potrivit studiilor prezentate la Congresul Naţional de Cardiologie, 40 de persoane mor zilnic în România din cauza bolilor cardiovasculare.
- Adolescentele din țara noastră, pe primul loc la nașteri. Un studiu realizat de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală plasează România pe loc secund după Marea Britanie în ce priveşte naşterile în rândul adolescentelor, dar ținând cont de faptul că Regatul Unit are o populaţie de trei ori mai mare decât România, la un simplu calcul vom observa că, de fapt, noi suntem pe primul loc.
- Primii și la… avorturi. Conform aceluiași studiu, țara noastră este ocupanta primului loc în Europa și în ce priveşte avorturile în rândul adolescentelor. Numărul acestora se menține foarte mare în România la toate grupele de vârstă, chiar dacă este în scădere faţă de anii ’90. Ca să ne dăm seama de gravitatea situației, per total, în Europa, la fiecare 11 secunde moare un copil prin avort, iar la noi în țară un avort are loc la fiecare 30 de secunde.
Lista poate continua, România fiind fruntașă și la: mortalitatea din cauza cancerului de col uterin, abandonul copiilor, violenţa în şcoli, exportul de prostituate, corupție, etc.