Sunetul misterios care s-a auzit în Timișoara. Nimeni n-a știut de unde vine zgomotul

Sunetul misterios care s-a auzit în Timișoara. Nimeni n-a știut de unde vine zgomotul
De unde vine zgomotul

În această dimineață, un zgomot înfricoșător s-a auzit și tot se mai aude în zona de sud a Timișoarei, dar și în localitățile Chișoda, Giroc și Moșnița.

Sunetul misterios care s-a auzit în Timișoara

Astfel că panicați, unii oameni au început să dea telefoane. Așa au aflat că zgomotul ciudat provenea de la CET Sud, de la o supapă de defulare. De asemenea, CET Sud a confirmat această variantă.

Despre CET Timișoara Centru

Ea a fost pus în funcţiune la 12 noiembrie 1884 sub denumirea de „Uzina Electrică Timişoara”. Ea a fost prima centrală electrică din Europa care a asigurat iluminatul străzilor.

În anul 1957, această centrală a fost conectată la sistemul energetic naţional prin LEA de 110 kV Oţelul Roşu Timişoara. În plus, perioada de după anul 1962 şi până în prezent, este reprezentată de etapa transformării centralei funcţionând din ciclu de condensaţie, într-o centrală cu ciclu de termoficare, în același timp cu realizarea sistemului urban de termoficare. De asemenea, pentru acoperirea necesarului de energie termică au fost instalate cinci cazane de apă fierbinte. Combustibilul utilizat în centrală este reprezentat de gazele naturale şi păcura/combustibil lichid ușor.

CET sud
CET sud

Despre CET Timișoara Sud

Apoi, în anul 1986 s-a pus în funcţiune prima capacitate la CET Sud, adică un cazan de apă fierbinte de 100Gcal/h. Această centrală a fost proiectată să funcţioneze cu combustibil solid (lignit), suport de gaze naturale și a fost prevăzută a se realiza în două etape: termică şi energetică. Partea termică are următoarele capacităţi:

  • Două cazane de apă fierbinte de 100 Gcal/h utilizând combustibil solid cu suport de gaze naturale
  • Trei cazane de abur industrial de 100 t/h, 15 bar, 250 °C utilizând combustibil solid cu suport de gaze naturale.
  • Partea electrică este asigurată prin montarea unei turbine în contrapresiune, cu putere instalată de 19,7 MW, alimentată de cazanele de abur industrial.

Despre Centrala hidroelectrică Timişoara

Ea este amplasată pe râul Bega, la intrarea acestuia în municipiu și a fost construită între anii 1906-1910 în scopul producerii energiei electrice. De asemenea, în centrală sunt montate trei grupuri hidrogeneratoare (TH2 casat), de tipul Francis, cu puteri unitare de 400 kW, de fabricaţie Ganz, acţionând generatoare bifazice 2 x 2,2 kW, 550 kVA de fabricaţie similară.

Centrala de cogenerare cu motoare termice „CET Freidorf”

Aceasta a fost pusă în funcţiune în anul 2007. Aceasta este dotată cu două motoare cu ardere internă tip CGC 500-1-NG-50 cuplate cu generatoare electrice de 0,5 MW fiecare. Combustibilul utilizat este reprezentat de gazele naturale.

De altfel, COLTERM SA Timişoara a fost înfiinţată în anul 2004 prin reorganizarea a două societăţi: TERMOCET 2002, gestionara centralelor şi a reţelei primare de termoficare şi CALOR, gestionara reţelei secundare, a punctelor termice şi a centralelor de cartier.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI