Prețurile pentru benzină și motorină au luat-o razna. Cât plătesc acum șoferii pentru 1 litru de combustibil în Europa

Prețurile pentru benzină și motorină au luat-o razna. Cât plătesc acum șoferii pentru 1 litru de combustibil în Europa

Surpriză pentru cei care au mașini pe benzină și motorină. Prețurile carburanților s-au micșorat drastic, în contextul maladiei de COVID-19, care afectează tot globul. Cât plătesc acum șoferii pentru 1 litru de combustibil în Europa?

Prețurile pentru benzină și motorină. Cât plătesc șoferii pentru 1 litru de combustibil în Europa?

La acest moment, România are cei mai ieftini carburanți din întreaga UE, după ce petrolul s-a ieftinit în contextul scăderii cererii din cauza pandemiei provocate de COVID-19 și de războiul prețurilor care are loc pe piața țițeiului.

Printre motivele scăderii prețurilor motorinei și benzinei se numără micșorarea cererii din China. În această țară, cererea a rămas la un sfert din cererea normală, la care se adaugă și restricțiile de circulație impuse de către toate statele lumii. Mai mult, unele țări au stopat o parte a producției, ceea ce a contribuit consistent la scăderea cererii de petrol.

Prețurile pentru benzină și motorină au luat-o razna. Cât plătesc acum șoferii pentru 1 litru de combustibil în Europa
Lista prețuri carburanți 16 martie 2020

„Cererea slabă, oferta excedentară și războiul prețurilor între Arabia Saudită și Rusia îi pun pe investitori în mare dificultate”, a declarat Naeem Aslam, de la Avatrade.

„Presiunile pentru scădere ar urma să continue până când Arabia Saudită şi Rusia vor redeveni rezonabile. Dar nu este cazul la ora actuală”, a spus Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

În România, un litru de benzină costă, în medie, sub un euro

Potrivit statisticii Oil Bulletin publicată de Comisia Europeană pe 16 martie, în România, un litru de benzină costa, în medie, sub un euro, adică 0,981 euro, iar un litru de motorină 1,015 euro.

Imediat după noi se poziționează Ungaria, cu 1,017 euro/litrul de benzina, respectiv 1,044 euro/litrul de motorina, apoi Bulgaria, cu 1,059 euro/litrul de benzina, respectiv 1,058 euro/litrul de motorina și Polonia, cu 1.046 euro/litru de benzină, respectiv 1.070 euro/litru de motorină.

Cei mai scumpi carburanți se găsesc în Olanda, cu 1.551 euro/litru de benzină, respectiv 1,244 euro/litru de motorină, Grecia, cu 1,50 euro/litrul de benzina, respectiv 1,26 euro/litrul de motorina și Italia – 1,496 euro/litrul de benzina, respectiv 1,389 euro/litrul de motorina.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI