Când vine vorba de sucuri, pare că avem de-a face cu două categorii. Unii consideră sucurile naturale ca fiind sănătoase și alții consideră sucurile carbogazoase ca fiind nesănătoase. Mihaela Bilic a demonstrat în ancheta sa că, fie că este vorba despre fresh sau băutură cu acid, sucurile sunt asemănătoare și la fel de păcătoase.
„Ce avem în sucul proaspăt stors? Apă cu fructoză, adică apă cu zahărul din fructe. Ce avem în cel carbogazos? Apă cu zahăr din sfeclă de zahăr. Aici, sfecla de zahăr, adică zaharoza, este un dizaharid cu o moleculă de glucoză și una de fructoză. Fructoza din fructe este un monozaharid, doar o moleculă de fructoză, simplă. Din punct de vedere caloric, însă, ambele au patru calorii pe gram, deci nu vă păcăliți că zahărul îngrașă mai tare decât fructoza.
Tot patru pe calorii pe gram. Fructoza are un avantaj, e drept: se absoarbe mai repede în sânge. În schimb, avantajul acesta este bun doar în cazul diabeticilor, pentru că fructoza nu face descărcare de insulină. Din punct de vedere îngrășat, ambele îngrașă la fel”, a explicat medicul nutriționist într-o filmare publicată pe contul de Facebook.
Peste toate, trebuie ținut cont că atunci când introduci în organism zahăr ca atare, fie că este într-un suc sau îl pui în ceai, el, practic, stimulează agresiv pancreasul să secrete insulină. Dacă este mai lent, având și fibre, este mai sănătos decât varianta cealaltă, în suc. Oricum, trebuie să nu exagerăm. Nu trebuie să consumăm kilograme de fructe sau kilograme de suc, ci să integrăm în alimentația zilnică câteva sute de grame de fructe sau câteva sute de mililitri de suc. Este vorba de două pahare.
E mai sănătos să consumăm o portocală decât să o stoarcem și să o transformăm într-un pahar de suc pentru că astfel aduci în organism și fibra, pulpa fructului. Nu pierzi nimic și ai chiar un avantaj în sănătate. Este recomandat să mergi către consumul de fruct întreg sau de smoothie.
Este bine să le bem atunci când avem o activitate fizică mai intensă. Dacă se întâmplă în prima parte a zilei, e în regulă, dacă nu, după masa. Totuși, dacă se întâmplă să nu avem activitate fizică peste zi, de preferat este să le consumăm dimineața, pentru că în așa fel avem multe ore la dispoziție pentru a ne purta energia pe culmi și totodată a ne-o consuma.