Mai bine de o treime dintre persoane au ficatul gras sau steatoză hepatică, fără ca măcar să știe. Aceștia pot afla dacă suferă de această afecțiune făcând o ecografie abdominală. Ficatul gras înseamnă că în interiorul celulelor hepatice se depune grăsime, iar aceste depuneri depășesc deja 5% din greutatea organului.
De menționat este că ficatul unui adult cântărește aproximativ 1,5 kilograme. Iar continuarea nu este una optimistă întrucât această steatoză poate evolua de la ficat gras simplu cu trans-aminaze până la steato-hepatită.
Iar dacă ar evolua, boala ar mai avea două stadii, dintre care cea mai gravă este ciroza hepatică, iar organul nu mai funcționează. Dar vestea bună este că traiectoria poate fi schimbată prin controlarea factorilor ce determină încărcarea cu grăsime a ficatului.
Astfel, nivelul grăsimilor din sânge trebuie să fie verificat anual, iar toxinele hepatice trebuie îndepărtate. Alcoolul, care este consumat frecvent în rândul bărbaților, iar în cazul femeilor, medicamentele luate haotic, afectează ficatul. De asemenea, mai trebuie acordată atenție și afecțiunilor care pot duce la ficat gras, cum ar fi diabetul sau hipo-tiroidie nediagnosticată.
Cauza majoră se vede însă cu ochiul liber, un abdomen încărcat cu grăsime. Din atare motiv, medicii recomandă reducerea porțiilor de mâncare cu o treime. Apoi, între mesele principale ale zilei trebuie consumată doar apă. De evitat însă sucurile de fructe, dar nu și fructele întregi.
“Sucul de fructe poate solicita excesiv ficatul. Fructoza din fructe e metabolizată doar la nivel hepatic si poate duce la o problemă de ficat gras, cresteri de colesterol prin exces de fructe”, a explicat Dr Mihaela Bilic, nutriționist.
De asemenea, în toate aceste diete, un sprijin important în reprezintă mișcarea fizică. Astfel că activitatea musculară conduce inclusiv la redistribuirea grăsimii înglobate în ceulele hepatice. Mai vin în ajutor și două formule de plante, ce se administrează alternativ. În formula 1 avem armurariu, anghinare și rădăcina de păpădie.
“O formula testată clinic care a dovedit scaderea transaminazelor, cresterea calității vieții pacientilor cu hepatită și ameliorarea imaginii ecografice în ficatul steatozic, deci ficatul gras”, a explicat Doctor Carmen Nonn.
De menționat este că din armurariu se extrage silimarina. Silimarina împiedică pătrunderea toxinelor în celula hepatica. Simultan, ea mai crește capacitatea de regenerare a acestor celule. De asemenea, la fiecare 3 luni, se poate alterna cu formula 2 hepato-protectoare compusă din ganodernă, turmeric, anghinare și shitache.
Majoritatea pacienților cu steatoză hepatică sunt asimptomatici, cu toate că la o abordare mai atentă, mulți dintre ei descriu simptome nespecifice ca oboseală, stare generală influențata, jenă sau dureri în hipocondrul drept.