Alcoolul, heroina și cocaina se numără printre cele mai periculoase substanțe care creează dependență. Asta reiese dintr-un studiu realizat de cercetătorii Colegiului Imperial din Londra care au comparat efectul mai multor substanțe în funcție efectele pe care le au asupra creierului.
Iată care sunt cele mai periculoase substanțe care creează dependență, potrivit autorilor studiului:
Potrivit specialiștilor, alcoolul a primit un scor de 1,9 dintr-un maxim de trei. Alcoolul are numeroase efecte asupra creierului. Experimentele au scos la iveală că nivelul de dopamină din sistemul de recompensă al creierului a crescut între 40 și 360 la sută, pe măsură ce animalele beau mai mult alcool.
Cercetătorii susțin că 22 la sută dintre oamenii care au băut un pahar de alcool vor deveni dependenți de această substanță la un moment dat în viață. În opinia altor oameni de știință, alcoolul este substanța care provoacă efecte devastatoare.
Românii sunt campioni la consumul de băutură. OMS a estimat că două miliarde de oameni consumau alcool în 2002 și mai multe de trei milioane au murit în 2012 din cauza daunelor provocate de consumul de alcool.
Cercetătorii susțin că heroina este substanța care creează cea mai mare dependență, de aceea aceasta a obținut un scor de trei din maximum de trei. Heroina este drogul care provoacă o creștere considerabilă a nivelului de dopamină din creier.
În urma experimentelor de laborator, oamenii de știință au ajuns la concluzia că nivelul de dopamină din centrii de recompensă ai creierului a crescut cu 200 la sută în cazul animalelor care au consumat heroină.
Heroina este considerată, cel mai probabil, substanța care creează cea mai mare dependență și este foarte periculoasă. O doză de cinci ori mai mare decât cea normală poate fi mortală.
Cocaina afectează direct capacitatea creierului de a folosi dopamina pentru a transmite informații de la un neuron la altul. Practic, cocaina împiedică neuronii să oprească semnalele transmise prin dopamină, ceea ce duce la o activare anormală a centrilor de recompensă.
În urma experimentelor realizate pe animale s-a constatat că, prin consumul de cocaină, nivelul de dopamină a crescut de mai mult de trei ori decât cel normal. Potrivit experților, cocaina este al treilea cel mai dăunător drog.
Nicotina este principalul ingredient din tutun care creează dependență. În momentul în care cineva fumează o țigară, nicotina este absorbită rapid de plămâni și transmisă creierului. Cercetătorii au clasat nicotina pe locul trei în topul celor substanțelor care creează dependență. Nicotina face ca nivelul de dopamină să crească cu 25-40%, atunci când o persoană fumează.
În 2002 mai mult de un miliard de oameni erau fumători, ceea ce a dus la ideea că tutunul va omorî mai mult de opt milioane de oameni pe ani, până în 2030, potrivit Organizației Sănătății Mondiale.
Acestea sunt o categorie de medicamente folosite inițial pentru a trata anxietatea și insomniile. Acestea influențează substanțele chimice care transmit informații creierului și au ca efect sistarea activității anumitor regiuni ale creierului.
În doze meci, calmantele pot cauza stări euforice, însă în zone mari pot fi fatale deoarece pot opri respirația. Dependența de calmante este des întâlnită în momentul în care aceste medicamente sunt ușor de obținut prin rețete, însă în ultima perioadă s-a constatat o diminuare a acestui fenomen. Cercetătorii au plasat calmanetele pe locul patru în topul substanțelor ce creează dependență.