Medicamentele homeopate, „desființate” de lege: cine le apără în Senat

Medicamentele homeopate, „desființate” de lege: cine le apără în Senat

În continuare, foarte multe persoane au încredere în remediile homeopate. Pentru că beneficiile lor asupra sănătății au fost contestate de numeroase studii, USR speră să evidențieze acest detaliu important pe eticheta produselor.

Un proiect de lege referitor la etichetarea medicamentelor homeopate a fost respins de curând în senat. Este vorba de o inițiativă a unor senatori USR care își dorește modificarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Punctual, articolul de lege speră să vedem pe ambalajul și prospectul medicamentelor homeopate un mesaj simplu, scris cu majuscule. ”Acest prodsu nu are efecte asupra sănătății.”

Deznodământul votului din senat pe marginea subiectului a fost detaliat de către Adrian Wiener, inițiatorul proiectului și senator USR.

Inițiativa legislativă prevede de asemenea că, în cazul publicității la aceste produse, în afara de invitația de a citi instrucțiunile din prospect și de pe ambalaj, se va adăuga și o avertizare sonoră și scrisă, formulată după cum urmează: „Acesta este un produs homeopat neatestat medical, fără efecte dovedite asupra sănătății.”

În spatele inițiative s-au aflat patru parlamentari USR: Adrian Wiener, Mihai Goţiu, Florina Presadă și George-Edward Dîrcă.

Legea care s-ar putea ”să lumineze” un pic populația din România cu referire la remediile homeopate urmează să ajungă Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

În dosarul care însoțește propunerea legislativă sunt trecute o serie de studii și argumente științifice pentru gestul inițatorilor proiectului, dar se pare că nu au fost suficiente în senat. Printre altele, se face referire la un raport din anul 2010 al Comisiei pentru Știință și Tehnologie din Camera Comunelor din Marea Britanie, raport care concluziona că produsele homeopate sunt lipsite de efecte medicale.

În plus, într-o meta-analiză care include peste 1.800 de studii, publicată de Consiliul Național Australian pentru Sănătate și Cercetare Medicală în 2015, se arată că „evaluarea nu găsește niciun studiu de calitate, cu un design acceptabil, cu suficient de mulți participanți înrolați, care să demonstreze ideea că homeopatia acționează mai bine decât un placebo sau că ar determina ameliorări ale sănătății similare altor tratamente.”

Cei care au curiozitate vizavi de proiectul pentru modificarea legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății îl pot găsi integral aici. Motivația din spatele inițiativei USR este disponibilă aici.

Urmăriți Playtech.ro și pe