Alimentele procesate și ambalate conțin multe substanțe nocive. Recomandarea specialiștilor pentru oameni este ca aceștia să fie atenți la consumul de sare, grăsimi și zaharuri, însă există o substanță mai dăunătoare decât acestea în produsele ambalate. Ea se regăsește și în preparatele din restaurante și este vorba despre o substanță care intensifică aroma mâncării, astfel încât oamenii să o consume din ce în ce mai mult.
Sarea și zahărul nu sunt singurii dușmani dintr-o alimentație sănătoasă. Majoritatea produselor ambalate sau de la fast food conțin glutamat de sodiu E621, care este un aditiv regăsit în toate alimentele și preparatele din restaurante.
Scopul utilizări acestei pudre este de a intensifica aromele mâncării și de a aduce mai mult profit. Mai mult, glutamatul de sodiu crește și pofta de mâncare, motiv pentru care vânzările cresc și ele. De aceea, fast-food-ul și produsele ambalate se consumă în cantități exagerate, lucru care provoacă îngrășarea.
Medicii spun că din cauza acestui aditiv se declanșează dependențele de mâncăre. El se găsește în cârnați, salam, chipsuri, alimente conservate și bere. Companiile din industria alimentară folosesc glutamatul de sodiu pentru a oferi aromă mâncărurilor care nu au gust și sunt de slabă calitate dar și pentru a reduce costurile de producție.
Această substanță a fost descoperită în 1907 de către un japonez care făcea experimente. El încerca să descopere o aromă prin care alimentele congelate sau conservate să fie îmbunătățite.
În America, glutamatul de sodium este foarte popular, doar că oamenii îl consumă în cantități industriale și are un efect negativ asupra papilelor gustative, dar și a organismului.
Consumul exagerat de glutamat de sodium poate provoca migrene, palpitații, amețeli, slăbiciuni și dureri în piept.
Specialiștii recomandă evitarea produselor procesate și ambalate și consumul unor ingrediente naturale, precum fructe și legume, dar și carne de calitate, neprocesată.