După cum bine știm limba română are în componența sa anumite cuvinte sau combinații de cuvinte care pot avea una sau mai multe însemnătăți, sau definiții. Se pare că o astfel de situație, de altfel reclamată ulterior de elevi, a fost astăzi la examenul la Limba și Literatura Română, proba scrisă la Bacalaureat. Deși ar putea părea hilară situația, petiția înaintată de elevi cere schimbarea baremușlui de corectare la limba română, tocmai din cauza acestei situații. Citește mai departe și vezi ce exercițiu le-a dat bătăi de cap în subiectul de la BAC 2023 care a creat revoltă în rândul elevilor.
Astăzi a avut prima probă din seria de examene pentru Bacalaureatul din acest an, și anme examenul la Limba și Literatura Română, proba scrisă. La al II-lea subiect, notat cu 10 puncte, candidaților li s-a cerut să comenteze în minimum 50 de cuvinte un text din opera poetică a lui Alexandru Vlahuță, poezia ”A mele visuri..”. Dar, conform informațiilor, marile probleme au fost la primul și la al treilea subiect dat astzăi la limba română. Citește mai departe și vezi despre ce este vorba.
Vezi și: Când încep probele scrise la Bacalaureat 2023. Calendarul examenelor
Așa cum scriam aici, au fost trei subiecte, primul fiind din lucrarea lui George Călinescu, ”Ion Creangă. Viața și opera”, fiind notat cu 50 de puncte., iar la al III-lea subiect, la care s-au acordat 30 de puncte, cerința spunea că: ”Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinți particularități de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.” Despre ultimul subiect, profesori eminenți spun că s-ar putea să fie unul care ar putea da bătăi de cap, precum și modificarea notei finale:
”La acest subiect, așa cum e de așteptat, din păcate, probabil că majoritatea candidaților vor scrie eseuri învățate, eventual pe de rost, ceea ce e complet frustrant pentru toată lumea: și pentru elevii care se încumetă la asemenea meșteșug, vorba lui Creangă, și pentru profesorii care corectează.
Vor mai fi, probabil, și multe cazuri în care candidații vor face doar un rezumat al romanului ales (fie Ion de Rebreanu, fie Ultima noapte… de Camil Petrescu – puțini se încumetă să studieze, de pildă, Răscoala de Rebreanu sau Patul lui Procust de Camil Petrescu).
Ceea ce, firește, nu răspunde decât într-o foarte mică măsură cerinței. Cu caracterizarea – la profilul uman – lucrurile stau și mai trist, și probabil că vom citi pentru a cine-știe-câta oară despre iscusința lui Ion de a o lăsa însărcinată pe Ana…”, a spus profesoara de limba și literatura română Genoveva Cerchez pentru Edupedu.ro.
Vezi și: Programă Română Bac 2023. Materia pe care trebuie să o studieze elevii pentru Bacalaureat 2023
La primul subiect, fiind vorba de o lucrare scrisă de celebrul George Călinescu, elevii au avut de indicat care era sensul unei secvențe de cuvinte în textul dat, aceasta fiind ”de bună seamă”, care în DEX-ul Limbii Române, are următoarele sensuri: ”cu siguranță”, ”fără îndoială” și ”desigur”. Se pare că această secvență este, de fapt, exercițiu le-a dat bătăi de cap la subiectul de la BAC 2023, dar problemele au apărut după ce examenul a fost susținut, iar lucrările depuse.
”Acest lucru este important pentru a avea o notă cât mai mare, deoarece toți ne-am stresat cu învățatul și ar fi păcat să pierdem puncte din cauza unui sinonim”, explică cei peste 2.500 de elevi, semnatari ai petiției.
Vezi și: Subiecte Bac 2023 la Limba română, sesiunea specială. Ce opere au picat la Bacalaureatul Olimpicilor
Conform informațiilor, se pare că peste 2.500 de elevi au decis să demareze un fel de protest, semnând o petiție depusă la sediul Ministerului Educației, prin care cereau schimbarea baremului de corectare la limba română, justificând această cerere prin faptul că respectiva secvență ar mai avea și alte definiții, sau înțelesuri, cum ar fi ”de bună voie”, ”evident”, ”de asemenea”, ”totodată”, etc, definiții ce ar putea înlocui la fel de bine locuțiunea existentă în text, ”de bună seamă”.