Programă Română Bac 2023. Absolvenții claselor a XII-a vor susține proba scrisă la Limba și literatura română pentru Bacalaureat 2023 pe data de 26 iunie. Aflați în rândurile următoarea care este programa pentru disciplina Limba și literatura română Bac 2023.
Proba Limba și literatura română este una dintre cele mai importante din structura examenului de bacalaureat. Această probă evaluează competențele formate de-a lungul anilor și este probă comună pentru toate profilurile, filierele și specializările.
Potrivit Ministerului Educației, programa la Română pentru Bac 2023 este cea dinainte de pandemie. Este prevăzută în anexa nr.2 la Ordinul ministrului educației naționale nr. 4923/2013 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național.
Conform programei școlare, elevii trebuie să studieze cel puțin un text din opera următorilor autori: Mihai Eminescu; Ion Creangă; I.L. Caragiale; Titu Maiorescu; Ioan Slavici; G. Bacovia; Lucian Blaga; Tudor Arghezi; Ion Barbu; Mihail Sadoveanu; Liviu Rebreanu; Camil Petrescu; G. Călinescu; E. Lovinescu; Marin Preda; Nichita Stănescu; Marin Sorescu.
Textele literare la prima vedere pot aparține de autorii canonici, dar și de alți autori studiați. De asemenea, absolvenții trebuie să studieze în mod aprofundat cel puțin numărul minim de texte prevăzute în programa școlară, aparținând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei românești, despre care să poată redacta un eseu liber, argumentativ sau structurat.
Prin susținerea examenului de bacalaureat la disciplina Limba și literatura română, elevul trebuie să facă dovada următoarelor competențe dobândite în clasele a IX-a – a XII-a. Iată Programă Română Bac 2023:
Aici, elevul trebuie să aibă în considerare regulile monologului, tehnicile de construire a monologului, tipurile de monolog, adecvarea la situația de comunicare și la scopul comunicării, reguli și tehnici de construire a dialogului, stilurile funcționale adecvate situației de comunicare și rolul elementelor verbale, paraverbale și nonverbale comunicarea orală.
Elevul va trebuie să țină cont de: reguli generale în redactare, relatarea unei experiențe personale, descriere, povestire, argumentare, știri, anunțuri publicitare, exprimarea reacțiilor și a opiniilor față de texte literare și nonliterare, normele citării.
Citește și: Subiecte Bac Olimpici 2023 la limba română. Ce subiecte au picat
Aici vorbim despre: limbaj standard, limbaj literar, limbaj colocvial, limbaj popular, limbaj regional, limbaj arhaic; argou, jargon și expresivitatea în limbajul comun şi în limbajul poetic.
Texte literare, texte nonliterare, jurnalistice, memorialistice, epistolare, juridic-administrative, argumentative, științifice; sens denotativ și conotativ; elemente care înlesnesc sau perturbă receptarea: canalul, codul, contextul; ficțiune, imaginație; scopul comunicării și reacțiile receptorului.
Elevul trebuie să fie atent la: componentele și funcțiile actului de comunicare; niveluri ale receptării și producerii textelor orale și scrise; normele limbii literare la toate nivelurile; tipuri textuale și structura acestora; discursul politic și publicistic; rolul verbelor în narațiune și rolul formulelor de adresare, inițiere, menținere și de închidere a contactului verbal în monolog și dialog.
Elevul va trebui să identifice motivul sau motivele din text. De asemenea, în această categorie intră și genurile literale și modul de reflectare a unei idei sau a unei teme în mai multe opere literare.
Aici vorbim despre: particularități ale construcției subiectului în textele narative, particularități ale compoziției în textele narative: incipit, final, episoade/secvențe narative, tehnici narative; instanțele comunicării în textul narativ; construcția personajelor; tipuri de perspectivă narativă; speciile epice; registre stilistice; stilul direct, stilul indirect și stilul indirect liber.
Pentru acest subpunct, elevul trebuie să aibă în vedere particularități ale construcției subiectului în textul dramatic, particularități ale compoziției textului dramatic, modalități de caracterizare a personajelor, registre stilistice, comedia, un text dramatic postbelic, creația dramatică și spectacol, cronica de spectacol.
Citește și: Ce medie finală a avut David Popovici la Bacalaureat, de fapt. Sportivul român poate răsufla ușurat
Elevul trebuie să fie atent la: titlu, incipit, relații de opoziție și de simetrie, elemente de recurență: motiv poetic, laitmotiv, simbol central, idee poetică; sugestie și ambiguitate; imaginar poetic, figuri semantice, elemente de prozodie; poezie epică, poezie lirică.
Aici vorbim despre viziunea despre lume, teme şi motive, concepţii despre artă,sensuri multiple ale textelor literare; limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii; limbajul muzicii (pentru proba orală).
Se referă la lectura critică, unde elevii vor evalua ceea ce au citit și la lectura creativă, unde elevii extrapolează, caută interpretări personale, prin raportări la propria sensibilitate, experienţă de viaţă şi de lectură.
Elevii trebuie să aibă în vedere trăsături ale curentelor culturale/literare reflectate în textele literare studiate sau în texte la prima vedere.
În acest caz vorbim despre curente culturale/literale în secolele XVII-XVIII: umanismul și iluminismul, dar și despre perioada modernă, secolul al XIX-lea, curente culturale și literare în secolul al XIX-lea, perioada interbelică și perioada postbelică.
Construcția textului argumentativ, rolul conectorilor în argumentare, structuri și tehnici argumentative în texte literare și nonliterare, scrise sau orale, precum și logica și coerența mesajului argumentativ.
Citește și: Rezultate Bac Olimpici 2023. S-au afișat astăzi primele rezultate, înainte de contestații
Verbe evaluative, adverbe de mod/predicative ca mărci ale subiectivităţii evaluative, cuvinte cu rol argumentativ, structuri sintactice în argumentare; construcţia discursului argumentativ: structuri specifice, conectori, tehnici argumentative, eseul argumentativ.
Interpretări și judecăți de valoare exprimate în critica și în istoria literară, eseul liber, eseul structurat.