21 iun. 2022 | 11:58

Subiecte Bacalaureat 2022 la istorie. Ce au avut elevii de rezolvat

BAC 2022
Subiecte Bacalaureat 2022 la istorie. Ce au avut elevii de rezolvat
Bacalaureat 2022. Examenul la proba scrisă la Istorie

Subiecte Bacalaureat 2022 la istorie. Astăzi elevii care au urmat cursurile pe filiera teoretică și pe filiera vocaţională, vor da examenul la Istorie. Ca și în cazul probei scrise la matematică, care va fi tot azi, și această probă este una obligatorie. Începând cu ora 8:00 candidații vor intra în sălile de examene, urmând ca de la ora 9:00 să primească subiectele. Există deja publicate de Ministerul Educației modele de subiecte pentru Bacalaureatul de anul acesta.

Bacalaureat 2022. Examenul la proba scrisă la Istorie

Din cei 119 mii de elevi înscriși, parte din ei vor da azi examenul obligatoriu pentru proba scrisă la Istorie. Mai exact este vorba de elevii care au terminat pe filiera teoretică, profilul umanist, toate specializările și filiera vocaţională, profilul artistic, toate specializările, profilul sportiv, toate specializările, profilul pedagogic, cu specializările de bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activităţi extraşcolare, pedagog şcolar și cei de la profilul teologic, toate specializările.

Conform metodologiei aprobate de Ministerul Educației, și la acest examen timpul efectiv de lucru va fi de 3 ore, elevilor fiindu-le interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, poșete, rucsacuri, etc, conform ordinului de ministru.

Pentru sesiunea de Bacalaureat 2022 a fost demarat și un proiect pilot digitalizat, în județul Călărași. Conform ministrului Sorin Cîmpeanu, candidaților, după terminarea subiectelor, li se vor scana lucrările în fața acestora și corectate digital:

„Aceste teste vor fi scanate în fața elevilor. Elevul nu suferă cu nimic. După ce vor fi scanate vor fi transmise pe o platformă în sistem securizat către evaluatori.

Profesorii nu vor mai avea acea presiune de timp, să stea de la ora 8 la ora 14 într-o sală în centrul de corectură, ci vor primi lucrările anonimizate pentru a fi corectate în format electronic.”, spune Sorin Cîmpeanu.

Subiectele pentru proba scrisă la Istorie publicate de Ministerul Educației

Baremele de corectare pentru subiectele date astăzi elevilor, la examenul pentru proba scrisă la istorie, vor fi publicate și aici, imediat după ce Ministerul Educației le va face publice pe site-ul instituției, după ora 15:00.

Ca și în alți ani, în funcție de profilul și specializarea la care au terminat, elevii claselor a XII-a vor da astăzi examen la proba scrisă la Istorie. În cazul de față, examenul la Istorie va fi susținut de elevii de pe filiera teoretică și pe filiera vocaţională.

Subiectul I la proba scrisă la Istorie

La primul subiect candidaților li s-a dat un text suport, și anume cel scris de T. Judt, din „Epoca postbelică: o istorie a Europei de după 1945 ”și altul de I. Kershaw, din „Drumul spre iad. Europa, 1914-1949”. În cele 7 cerințe la primul subiect li s-a cerut, după cum urmează:

  1. Să numească o instituție politică precizată în sursa B.
  2. Să precizeze, din sursa A, o informație referitoare la evenimentul din anul 1947.
  3. Să menţioneze liderul politic și un spațiu istoric precizate atât în sursa A, cât și în sursa B.
  4. Să scrie, pe foaia de examen, litera corespunzătoare sursei care susține că partidele comuniste recurg la presiuni și intimidări pentru asigurarea dominației politice.
  5. Să scrie o relație cauză-efect stabilită între două informaţii selectate din sursa B, precizând rolul fiecăreia dintre aceste informaţii (cauză, respectiv efect).
  6. Să prezinte două fapte istorice din politica internă a României, desfășurate în perioada 1948-1962.
  7. Să menţioneze o asemănare între două practici politice utilizate în perioada național-comunismului, în România.

Subiectul II la proba scrisă la Istorie

La al doilea subiect, notat cu 30 de punte, li s-a dat un alt text suport, și anume un fragment din Ioan Aurel Pop și I. Bolovan, din „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova”. În acest caz au fost doar 6 cerințe, după cum urmează:

  1. Să numească statul condus de Dimitrie Cantemir, precizat în sursa dată.
  2. Să precizeze secolul în care se desfășoară evenimentele descrise în sursa dată.
  3. Să menţioneze domnul fanariot și o caracteristică a domniei în „veacul fanariot‟, la care se referă sursa dată.
  4. Să menţioneze din sursa dată, două informații referitoare la politica internă din timpul domniei lui Dimitrie Cantemir.
  5. Să formuleze, pe baza sursei date, un punct de vedere referitor la prevederile Tratatului de la Luțk, susținându-l cu două informaţii selectate din sursă.
  6. Să argumenteze, printr-un fapt istoric relevant, afirmaţia conform căreia românii participă la acțiuni militare desfășurate în secolele al XV-lea – al XVI-lea. (Se punctează prezentarea unui fapt istoric relevant și utilizarea conectorilor care exprimă cauzalitatea şi concluzia.)

Subiectul III la proba scrisă la Istorie

Pentru cel de-al treilea subiect, candidaților li s-a cerut să elaboreze, în aproximativ două pagini, un eseu despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea, având în vedere:

  • precizarea unui fapt istoric desfășurat de români în perioada 1851-1859 și menționarea a două aspecte referitoare la acesta;
  • menţionarea a două măsuri adoptate de statul român în plan intern, între anii 1862-1870;
  • prezentarea unui fapt istoric desfășurat de România în contextul „crizei orientale‟ din a doua jumătate a secolului al XIX-lea;
  • formularea unui punct de vedere referitor la implicarea statului român în relațiile internaționale din primele două decenii ale secolului al XX-lea şi susținerea acestuia printr-un argument istoric.

Modele subiecte Bacalaureat 2022 la Istorie

Pentru elevii de pe filiera teoretică, profilul umanist, toate specializările și filiera vocaţională, profilul artistic, toate specializările, profilul sportiv, toate specializările, profilul pedagogic, cu specializările de bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activităţi extraşcolare, pedagog şcolar și cei de la profilul teologic, toate specializările, au fost publicate de către ME modele de subiecte pentru Bacalaureatul din acest an.

Ca și în cazul celorlalte două examene, la Limba și Literatura Română, precum și cel de la matematică, candidații care nu iau nota minimă la această sesiune, se vor putea înscrie în sesiunea de Bacalaureat 2022 din toamnă. Condțiile sunt aceleași și pentru candidații de la proba scrisă la Istorie.

Calendarul examenelor de Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă

  • 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe,
  • 16 august 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă,
  • 17 august 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă,
  • 18 august 2022 Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă,
  • 19 august 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă,
  • 22 – 23 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A,
  • 24 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B,
  • 25 august 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D,
  • 26 și 29 august 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C,
  • 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00),
  • 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor,
  • 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale.
Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Georgică Cornu o dă în judecată pe Marina Almășan, la început de an! Câți bani îi cere fostei iubite? Fiica afaceristului a dat-o si ea în judecată! Replica furibundă Marinei Almășan!
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Wow, asta da veste surpriză de început de an! După divorțul răsunător de îndrăgita artistă, acum și-a oficializat relația cu noua iubită! Uluitor cine i-a luat locul cântăreței
Unica.ro
Ce poți face cu mâncarea rămasă de la sărbători
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Călin Georgescu, învins. Anunțul la care nu s-ar fi așteptat: Pentru schimbare..
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro