SUA transferă drone militare în România. Armata americană a făcut anunțul

SUA transferă drone militare în România. Armata americană a făcut anunțul
Armata americană transferă drone militare MQ-9 Reaper în România

Statele Unite ale Americii transferă drone militare de tip MQ-9 Reaper din Polonia în România. Acestea vor fi ținute temporar la Baza aeriană Câmpia Turzii, pe durata lucrărilor la pista Bazei Miroslawiec.

Armata americană transferă drone militare MQ-9 Reaper în România

Comandamentul Forţelor Aeriene americane pentru Europa şi Africa a anunțat că drone militare de tip MQ-9 Reaper au fost transferate în mod temporar de la Baza Miroslawiec, din Polonia, la Baza aeriană Câmpia Turzii, din România. Alături de aparatele de zbor au mai fost aduse și personalul aferent, dar și echipamentele de susţinere ale Detaşamentului al II-lea al Grupului de operaţiuni expediţionare 52, pe durata lucrărilor la baza aeriană din Polonia.

„Acest Detaşament este o unitate separată din punct de vedere geografic fiind încredinţat Unităţii de lupte aeriene 52, cu sediul în Spangdahlem AB, Germania, care are misiuni de colectare de informaţii, de supraveghere şi recunoaştere, în scopul răspunderii la necesităţile combatante ale centrelor de comandă”, anunță Comandamentul Forţelor Aeriene americane pentru Europa şi Africa.

MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper

Sursa citată mai precizează că dronele militare care au fost transferate în România efectuează operațiuni în Polonia începând cu anul 2018, iar relocarea temporară se face prin cooperarea cu România, care este aliat NATO.

„Statele Unite colaborează îndeaproape cu România şi cu alţi parteneri NATO pentru consolidarea capabilităţilor colective de apărare şi pentru intensificarea securităţii regionale”, precizează reprezentanții armatei americane.

Dronele militare MQ-9 Reaper sunt avioane de luptă fără pilot utilizate de către Forţele Aeriene americane. Sunt versiuni mărite ale modelelor MQ-1 Predator, care pot căuta și ataca ținte la sol cu rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire. Pot atinge o viteză maximă de 482 km/h și zboară timp de 14 ore cu încărcătură maximă la o altitudine de 7,5 kilometri. Dronele mai pot transporta bombe ghidate prin laser GBU-12 Paveway II, rachete AIM-9 Sidewinder și muniții de atac direct (JDAM) GBU-38.

Urmăriți Playtech.ro și pe