Blindatele armatei americane au distrus terenurile agricole din Ialomița: cum comentează Ministerul Apărării exercițiul militar ratat

Blindatele armatei americane au distrus terenurile agricole din Ialomița: cum comentează Ministerul Apărării exercițiul militar ratat

Ministerul Apărării s-a văzut nevoit să ofere explicații după ce blindatele armatei americane au distrus mai multe culturi agricole din județul Ialomița. Tancurile NATO au intrat peste porumbul și grâul agricultorilor din zonă, bazându-se pe coordonatele trimise greșit.

Joi, 20 iunie, militarii români au efectuat un exercițiu comun cu soldații americani ai trupelor NATO, prezenți pe teritoriul României. Exercițiul de amploare, denumit Saber Guardian 2019, nu a mers, însă, conform planului. Militari au ajuns în cu totul altă parte față de locul unde ar fi trebuit să se desfășoarea exercițiu.

Mai exact, pe terenurile agricole ale oamenilor din zonă. Tancurile au distrus culturile de porumb și de grâu. Ministerul Apărării promite acum despăgubiri, dar nu se știe deocamdată cine a greșit și a trimis coordonatele greșite, în baza cărora soldații au fost ghidați spre locația greșită.

Sursa foto: Digi24
Sursa foto: Digi24

Reacția Ministerului Apărării după ce blindatele americane au distrus porumbul din Ialomița

Prima reacție în cazul exercițiului militar care s-a ținut pe culturile oamenilor a venit prin intermediul unui comunicat de presă. MApN afirmă că, de fapt, blindatele americane au traversat culturile agricole, forțate de condițiile meteo.

Oamenii din zonă susțin, însă, contrariul. Militarii ar desfășurat acolo exercițiul militar, iar operațiunea a durat nu mai puțin de trei ore.

„Joi, 20 iunie, în jurul orei 14, în zona Insulei Ialomiței, pe timpul desfășurării unor activități de instruire din cadrul Exercițiului Multinațional Saber Guardian 19, militari ai  Armatei SUA, care se deplasau în condiții meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autoritățile locale și cu agenții economici care au în proprietate terenuri în zonă”
Comunicat MApN

Gabriel Leș, ministrul Apărării
Gabriel Leș, ministrul Apărării

Contactat, spre seară, de televiziunile de știri, ministrul Apărării, Gabriel Leș, s-a încurcat în explicații. Nu a știut să spună exact de ce comunicat vorbește despre o simplă traversare a culturilor agricole când, de fapt, exercițiul s-a desfășurat chiar acolo.

Neputând să explice situația, ministrul Apărării a insistat pe despăgubirile care vor fi acordate agricultorilor din zonă, potrivit Realitatea.

„Ne asumăm responsabilitatea unui astfel de serviciu, cel mai mare, Saber Guardian, unde participă 13.500 de militari și peste 30.000 de militari de armata. A fost o comsie la Primărie și s-au prezentat acolo toate documentele privind despăgubiri. Vom stabili cum vom face asta. Ne asumăm, este o greșeală a soldaților noștri. Nu eu am dat coodornatele greșit, este un exercițiu la care nu eu am făcut tactica. O să stabilim cine a greșit, nu pot să vă spun acum. Au fost grupe mixte de militari SUA și români. Acest scenariu de exercițiu s-a făcut în comun, iar acea zonă a fost aleasă de Armata României”
Ministrul Apărării, Gabriel Leș

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI