SUA, mesaj pentru Vladimir Putin după ce a pus în alertă forța nucleară: „Trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile”

SUA, mesaj pentru Vladimir Putin după ce a pus în alertă forța nucleară: „Trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile”
SUA, mesaj pentru Vladimir Putin dupa ce a pus in alerta forta nucleara: „Trebuie sa continuam sa-i oprim actiunile”

Vladimir Putin se apropie de un eșec răsunător în Ucraina. Acțiunile militarilor ruși sunt contracarate cu succes de soldații ucraineni. Au trecut mai bine de trei zile de la declanșarea războiului iar rușii nu au reușit să cucerească niciunul dintre orașele importante ale Ucriainei.

Văzându-se într-o situație extrem de delicată, în contextul în care armata sa nu a ocupat Kievul așa cum își propusese, iar Rusia a primit sancțiuni extrem de dure din partea țărilor occidentale, Putin a ordonat ca arsenalul nuclear al Armatei Ruse să fie tranferat în stare de alertă ridicată. Replica SUA n a întârziat să apară. Americanii i-au transmis un mesaj ferm președintelui rus.

SUA, mesaj clar după ce Vladimir Putin a pus în alertă forța nucleară

La scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat că pune în alertă „forțele de descurajare” ale armatei ruse, care pot include și o compoonentă nucleară, purtătorul de cuvând al Casei Albe, Jen Psaki a afirmat că președintele rus „produce amenințări care nu există”.

Acesta este un tipar repetat pe care l-am văzut de la președintele Putin în timpul acestui conflict, care constă în fabricarea de amenințări care nu există pentru a justifica continuarea unei agresiuni

Niciun moment Rusia nu a fost ameninţată de NATO sau Ucraina (…) Vom rezista la asta. Avem capacitatea de a ne apăra”, a declarat Jen Psaki.

Oficial ONU: „Vladimir Putin continuă escaladarea acestui război într-un mod inacceptabil”

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a afirmat în urmă cu scurt timp că Vladimir Putin trebuie oprint „în cel mai puternic mod posibil”.

Înseamnă că președintele Putin continuă să escaladeze acest război într-un mod total inacceptabil și trebuie să continuăm să-i oprim acțiunile în cel mai puternic mod posibil”, a declarat Thomas-Greenfield, interviu pentru CBS „Face the Nation”.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba a declarat, în cadrul unie conferințe de presă, că președintele rus nu a putut cuceri niciun obiectiv strategic important în cele aproape patru zile de război, deși ar fi dorit ca armata rusă să aplice tactica unui război-fulger care să-i neutralizeze imediat pe ucraineni.

Vladimir Putin nu a reușit să atingă niciun obiectiv strategic în trei zile și jumătate de război. El dorea o operațiune fulger, dar toate forțele ucrainene au rezistat și continuă să reziste. Niciun oraș mare nu este în mâinile rușilor.”, a afirmat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, în cadrul unei conferințe de presă.

Numărul 1 NATO, Jens Stoltenberg, a organizat o conferință de presă în care s-a adresat lumii întregi, dar și lui Vladimir Putin. Mesajul lui este că folosirea nuclearelor va afecta lumea întreagă.

„Mergem la negocieri să ascultăm, suntem pregătiţi să negociem ieşirea trupelor din ţara noastră: dacă Putin va folosi arme împotriva noastră va fi o catastrofă pentru lume, dar nu ne va sparge”, a mărturisit numărul 1 NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă.

Rusia ridică starea de alertă nucleară

Duminică, Vladimir Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ce el a acuzat „declarații agresive din partea țărilor NATO”.

„Ordon ministrului apărării și șefului Statului Major General al forțelor armate ruse să pună forțele de descurajare ale armatei ruse într-un regim special de serviciu de luptă.

Liderii statelor NATO își permit declarații agresive la adresa țării noastre, de aceea ordon Ministrului Apărării și șefului Statului Major să transfere arsenalul nuclear al Armatei Ruse în stare de alertă ridicată”, a declarat Putin într-un discurs televizat.

Citește și: „Câte mii de soldați a pierdut Rusia deja. Ucraina a publicat bilanțul victimelor de război”