21 dec. 2022 | 07:49

SUA, alertă mondială privind colaborarea strânsă dintre Rusia și China. Riscurile care pun în pericol securitatea internațională

News
SUA, alertă mondială privind colaborarea strânsă dintre Rusia și China. Riscurile care pun în pericol securitatea internațională
Vladimir putin, Joe Biden și XI Jinping Sursă foto: The Sydney Morning Herald

SUA se teme pentru ceea ce ar putea urma, dacă strategiile dintre Rusia și China ar prinde contur și ar duce către acțiuni cu final nefavorabil întregii lumi. În urmă cu puțin timp, reprezentantul permanent al SUA pe lângă Alianță, Julianne Smith, a transmis un semnal de alarmă privind modul în care legăturile strânse dintre cele două țări vor submina puterea NATO.

Care sunt cei mai mari factori de risc reprezentați de legătura Rusia-China

Potrivit declarațiilor care au stârnit îngrijorare în lume, instrumentele comune folosite de Federația Rusă și China ar trebui să preocupe NATO din perspectiva schimbului de „tactici hibride”. Printre factorii de risc, Julianne Smith a subliniat riscurile care fac referire la securitatea cibernetică și livrările de energie.

„Nu există nicio îndoială că aceștia lucrează pentru a divide partenerii din Alianța transatlantică. Suntem foarte conștienți de aceste încercări și intenționăm să le combatem”, a transmis sursa citată, potrivit Rador.

Cu privire la pericolul reprezentat de alianța Rusiei cu China a vorbit și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, care a avertizat că o posibilă lipsă de ajutor și susținere a SUA față de Ucraina și Europa va avea consecințe grave, precum consolidarea alianței care s-ar putea naște între cele două țări puternice, respectiv China și Rusia.

Șeful NATO și-a exprimat încrederea față de implicarea în continuare a SUA față de Kiev, avertizând în același timp asupra impactului pe care scăderea interesului SUA în Europa va slăbi puterea NATO.

„Prezența SUA, dar și a Canadei în Europa este esențială pentru forța și credibilitatea relației transatlantice”, a transmis acesta.

Acțiunile comune ale Rusiei și Chinei anunțate în perioada următoare

În urmă cu puțin timp, Ministerul rus al Apărării a anunțat că Rusia și China vor organiza exerciții navale comune între 21 și 27 decembrie, acțiune care se desfășoară încă din 2012 și care va include tiruri de rachete și artilerie în Marea Chinei de Est, a transmis sursa citată, potrivit Le Figaro.

„Scopul principal al acestor exerciții este de a consolida cooperarea navală dintre Rusia și China și de a menține pacea și stabilitatea în regiunea Asia-Pacific”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Cu privire la exercițiile care vor începe astăzi, Rusia a declarat că patru dintre navele sale vor lua parte la eeveniment, inclusiv crucișătorul de rachete Varyag, în timp ce din partea Chinei vor participa șase nave, împreună cu avioane și elicoptere de ambele părți.

Navele rusești sunt deja pregătite de acțiune, acestea părăsind luni portul Vladivostok din Orientul Îndepărtat pentru a lua parte la exercițiile de o săptămână.

Relațiile strânse cu Beijingul au fost începute încă dinaintea invaziei ruse în Ucraina, astfel că cele două țări au căutat să își intensifice legăturile politice, de securitate și economice, în timp ce Vladimir Putin a văzut în liderul chinez un aliat potrivit alături de care să lupte împotriva Occidentului.

 

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea fericirii
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în NOAPTEA de ÎNVIERE! Chiar e PĂCAT MARE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro