Reacția categorică a Chinei privind războiul din Ucraina. De partea cui este, de fapt. Adevărul a ieșit la lumină

Reacția categorică a Chinei privind războiul din Ucraina. De partea cui este, de fapt. Adevărul a ieșit la lumină
Prșeedintele Chinei, Xi Jinping și Vladimir Putin Sursă foto: Daily Express

Pe toată perioada războiului, China s-a arătat indirect de partea Rusiei, criticând sancțiunile impuse de Occident împotriva țării agresoare. În cursul zilei de ieri, ambasadorul Chinei la Națiunile Unite a exprimat oficial poziția pe care țara sa o are în raport cu acest război.

China, aliată a Rusiei sau a Occidentului?

Relația dintre Rusia și China a prins aripi în ultimii ani, având în vedere anumite avantaje economice pe care le aveau, dar și faptul că ambele se aflau în conflict cu Occidentul. Odată cu invadarea Ucrainei, China și-a arătat susținerea față de Rusia, criticând sancțiunile stabilite de Occident.

Cu toate acestea, China și-a arătat și o poziție mai rezervată în ceea ce privește prietenia cu Rusia, astfel că, țara s-a abținut de la votul celor două rezoluții ONU pe tema agresiunii rusești, deși un vot negativ ar fi ajutat enorm Rusia, care avea nevoie să demonstreze în fața țărilor occidentale că are un aliat.

Dacă înainte de război, mulți comentatori străini vorbeau despre o „alinață de nevoie” între cele două mari puteri, cele două țări întărindu-și relațiile politice și economice, se pare că lucrurile nu mai stai la fel în acest moment.
În cursul zilei de marți, reprezentantul permanent al Republicii Chineze la Națiunile Unite a cerut Consiliului de Securitate să respecte „integritatea teritorială a tuturor țărilor”, făcând referire în mod special la războiul care se desfășoară acum în Ucraina.

„China a luat notă de ultimele evoluții ale situației din Ucraina și poziția noastră este clară și constantă, și anume, suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectate”, a declarat Zhang Jun, în ciuda faptului că Beijingul este deseori acuzat de Occident că este prea permisiv cu Rusia.

Ce spune SUA despre implicarea Chinei în război

În urmă cu puțin timp, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a transmis că SUA nu a observat niciun indiciu care să arate că Rusia va fi ajutată de China în acest război sau, mai mult, că aceasta ar influența evitarea sacțiunilor impuse Rusiei.

„Ne uităm la fiecare informație pe care o avem. Nu am văzut încă nimic care să indice că RPC adoptă o abordare diferită atunci când vine vorba de asistență în materie de securitate, când vine vorba de eforturile de a ajuta în mod sistematic Rusia să evite sancțiunile”, a transmis Ned Price.

Mai mult, reprezentantul SUA a dat asigurări cu privire la faptul că țara sa va urmări îndeaproape evoluția relației dintre Rusia și China, menționând, de asemenea, că declarațiile făcute de ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în cadrul Națiunilor Unite au indicat un anumit grad de neliniște față de agresiunile Rusiei în Ucraina.