Multe voci au spus că infecția cu coronavirus ar putea dispărea, după ce temperatura de afară va crește, însă această teorie se pare că nu-și mai are rostul, după ce infecția a afecta și țări unde temperaturile sunt foarte ridicate. Într-o analiză BBC, jurnaliștii încearcă să stabilească dacă lumea se mai poate avea această speranță.
Un studiu a indicat că țările cele mai afectate – unde răspândirea a fost comunitară – au avut, până la 10 martie, temperaturi medii mai mici decât statele care au înregistrat un număr mai redus de cazuri. În cadrul altei cercetări au fost analizate 100 de orașe din China, cu peste 40 de cazuri de Covid-19, și a rezultat că, cu cât temperatura și umiditatea sunt mai ridicate, cu atât rata de transmisie este mai mică.
Un alt studiu, care nu a fost încă evaluat „inter pares”, sugerează că, deși cazurile de infectare cu noul coronavirus ar putea fi găsite în întreaga lume, focarele au fost grupate în special în „zone relativ reci și uscate”, cel puțin până la 23 martie.
Cercetătorii de la London School of Hygiene and Tropical Medicine spun însă că virusul s-a răspândit acum în fiecare regiune, „fiind prezent în toate zonele climatice, de la cele reci și uscate, până la regiuni calde și cu umiditate ridicată”.
Și unele dintre cele mai calde regiuni care au înregistrat cazuri de Covid-19, cum ar fi Malaezia și Republica Democrată Congo, sunt aproape de ecuator și, prin urmare, nu ar putea oferi cele mai bune indici despre ce s-ar putea întâmpla în alte zone. Având în vedere că virusul s-a răspândit treptat în întreaga lume – inițial prin călătorii – pe măsură ce anotimpurile s-au schimbat, este dificil de identificat efectul climatului.
Există unele dovezi că alte coronavirusuri circulă în principal în lunile de iarnă, potrivit unei echipe de cercetători de la University College London (UCL) și de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Analizând un eșantion de 2.000 de persoane, cercetătorii au observat vârfuri ale cazurilor de coronavirus în timpul iernii, cam în aceeași perioadă cu sezonul gripei. Vara au fost înregistrate foarte puține cazuri. Unul dintre autorii studiului, Ellen Fragaszy, la UCL, a spus că, prin urmare, este „posibil să vedem o relaxare în ceea ce privește numărul de cazuri la vară”. Cercetătorii atrag atenția însă că nu există garanții că așa se va comporta noul coronavirus.