Unifarm, companie a Ministerului Sănătății, a recunoscut că a cumpărat 1,2 milioane de măști, fără licitație, și le-a distribuit în 113 spitale din România. Măștile tip FFP2 respective sunt produse de compania de pamperși Daddy Baby în China și sunt declarate drept periculoase, neconforme și interzise în Uniunea Europeană.
Cea mai mare parte a cantităților de măști neconforme a fost deja retrasă, după cum informează compania Ministerului Sănătății, scrie libertatea.ro. Măștile periculoase au fost cumpărate de Unifarm de la Ducos Trading SRL. Costul întregii afaceri, care a fost derulată fără licitație, cu negociere direct la sediul Unifarm, a fost de circa 5 milioane de dolari.
”Cea mai mare parte a cantităților au fost deja retrase, din 102 spitale, dar, pentru că au fost distribuite cantități mici în mai multe spitale, acestea sunt retrase pe măsură ce ne anunță că au reușit să le strângă”, s a declarat Adrian Ionel, managerul Unifarm.
Măștile au surprins încă din momentul în care au ajuns în spitale, pentru că ele arată ca niște pamperși. ”Sunt total diferite de măștile FFP2 pe care le-am mai cumpărat”, a spus un medic dintr-un spital de urgență din Ardeal.
Potrivit autorităților belgiene, care au descoperit neconformitățile măștilor Daddy Baby, acestea permit trecerea a 25% din particule, față de sub 8%, cât este cel mai mic randament admis pentru măștile FFP2.
Firma care a vândut măștile către Unifarm, Ducos Trading SRL, a fost fondată în 2007 și are o cifră de afaceri de 12,2 milioane de euro în 2019 și un profit de aproape două milioane de euro din livrarea de materiale medicale către spitalele.
Ducos Trading SRL, până la finele lui 2019, a avut 605 contracte câștigate în sistemul electronic. În portofoliul Ducos Trading SRL figurează marile spitale bucureștene, precum Universitar, Marius Nasta, Colentina, Bagdasar-Arseni și spitale județene din țară. Jan Ionică și Ion Berciu, cei doi proprietari, dețin câte câte 50% din companie.
Ion Berciu este persoana despre care RISE Project a dezvăluit în 2016 că a fost partener de afaceri într-un offshore cipriot cu Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balș.
Formal, Berciu și Streinu-Cercel s-au retras din afacere în 2008, dar aceeași firmă a continuat să deruleze multiple afaceri în interiorul Matei Balș, transformat, potrivit jurnaliștilor de la RISE în ”Spitalul meu de stat”.