Cât de mult pot trăi oamenii și de ce există această limită

Că oamenii au o limită de vârstă este indiscutabil. Totuși, limita aceea este îndelung dezbătută. În 1825, actuarul Benjamin Gompertz a sugerat că rata mortalității crește exponențial cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii din prezent spun însă că realitatea constă de fapt în contrariul afirmației lui Gompertz.

Până acum, nu există vreo dovadă înregistrată că cineva a trăit mai mult de 122 de ani. Cea care a atins acest record a fost Jeanne Louise Calment.

Conform unui studiu publicat în jurnalul ScienceGrim Reaper devine brusc mai blând. „Scopul era să soluționăm o controversă, aceea dacă mortalitatea umană are aceeași formă ca mortalitatea în multe alte specii”, a explicat autorul studiului, Kenneth Wachter, profesor de demografie și statistici la University of California din Berkeley.

Citește și: De ce unii oameni îmbătrânesc mai repede decât alții

Conform studiului, rata mortalității la oameni accelerează la vârsta de 80 de ani, apoi descrește și rămâne la un nivel constant între vârstele 105 și 110 ani. Dacă vorbim însă de statistici, doar 2 din 100.000 de femei ajung să trăiască până la 110 ani. În cazul bărbaților, doar 2 din 1.000.000 ajung până la vârsta de 110 ani.

Statisticianul Holger Rootzen de la Chalmers University of Technology din Suedia a spus despre studiu că reprezintă o „analiză foarte atentă și bună”. La rândul său, el a folosit date despre longevitatea oamenilor din Japonia și din țările occidentale și a spus că ar putea fi posibil ca, în următorii 25 de ani, oamenii să ajungă să trăiască și până la 128 de ani. Ro

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI