”Ce nu te omoară, te face mai puternic”, a scris filosoful german Friedrich Nietzche, în 1888, în ”Amurgul idolilor”. Fraza este rostită și acum atunci când se consideră necesar, cu rol de a motiva sau de a induce speranță. Mai mult, a fost introdusă și în melodii în care artiști precum Jay-Z o promovează. Specialiștii explică faptul că există tendința de a prelua mesajul așa cum aduce avantaje, dar sensul original a ceea ce a scris Nietzsche este altul. Un studiu recent sugerează că afirmaţia este, de fapt, falsă şi vine cu argumente care ţin de latura psihologică umană.
Psihoterapeutul Erna Constantin – Psihoterapie integrativă și psiholog – Psihologia resurselor umane a explicat pentru Adevărul că, în primul rând, nu toată lumea definește la fel ideea de a fi puternic, căci de aici pot deriva nuanțe de interpretare a celebrei fraze. Nu toți reacționăm la fel la ”ceea ce nu ne omoară”, iar șansa de a deveni mai puternici depinde foarte mult de context.
De asemenea, de multe ori, reacția noastră curajoasă în fața problemelor este doar manifestarea puternii noastre interioare și nu neapărat apanajul unei experiențe dure din care să fi ieșit mai puternici. Psihologic, satisfacțiile te ajută mai mult decât decepțiile să devii mai puternic. Important este, totuși, să fii pregătit să le accepți pe amândouă.
Un studiu recent sugerează că truismul este fals și vine cu argumente care țin de latura psihologică umană. Conform cercetătorilor, experiențele stresante din trecut nu construiesc o reziliență față de viitoarele traume. Factorii stresanți apăruți în trecut îi sensibilizează pe oameni când au de-a face cu experiențe traumatizante în viitor, iar cei care trec prin episoade marcante au un rist mai mare să dezvolte tulburări mintale.