16 iun. 2020 | 08:59

Există sau nu extratereștrii? Studiul care dă peste cap ce știa omenirea

Știri generale
Există sau nu extratereștrii? Studiul care dă peste cap ce știa omenirea
Există sau nu extratereștrii? Studiul care dă peste cap ce știa omenirea

De când omenirea a început să gândească rațional a apărut inevitabil întrebarea dacă suntem sau nu singuri în Univers. De-a lungul secolelor au existat multe minți luminate care au încercat să găsească răspuns la această întrebare.

Există sau nu extratereștrii, o întrebare de secole

Conform unui studiu, publicat recent, s-a înaintat ideea că ar fi mai mult de 30 de civilizații active, numai în galaxia noastră. O nouă lucrare arăta câte planete din galaxia noastră ar putea fi casă pentru viața extraterestră, presupunând că viața se dezvoltă pe alte planete într-un mod similar cu modul în care se dezvoltă pe Pământ și potrivindu-se cu planete care ar putea fi capabile de evoluții similare Terrei.

S-a constatat că ar putea exista zeci de civilizații active care așteaptă să fie găsite în Calea Lactee. Dar ar putea să arunce lumină și asupra propriei noastre soarte și să sugereze că perspectivele noastre de supraviețuire pe termen lung sunt mai mici decât am fi putut crede.

Există sau nu extratereștrii? Studiul care dă peste cap ce știa omenirea

Există sau nu extratereștrii? Studiul care dă peste cap ce știa omenirea

În ciuda unor dovezi clare, omenirea s-a întrebat dacă suntem singuri în Univers. Cu toate acestea, un astronom este aproape sigur că există viață extraterestră. David Kipping, astronomul de la Universitatea Columbia, a folosit modelul Bayesian pentru a determina șansele ca viața să existe pe Pământ.

El a descoperit că șansele sunt de 9: 1 sau mai mari, în ciuda faptului că oamenii de știință încă nu înțeleg clar „cum s-a petrecut viața” pe planetă, chiar dacă viața a fost acceptată pe scară largă că ar fi început miliarde de ani în urmă.

„Ar trebui să existe cel puțin câteva zeci de civilizații active în galaxia noastră, sub presupunerea că este nevoie de 5 miliarde de ani pentru ca viața inteligentă să se formeze pe alte planete, ca pe Pământ”, a declarat Christopher Conselice, de la Universitatea din Nottingham, într-o declarație.

Studiul care dă peste cap ce știa omenirea

Pământul în sine se crede pe larg că are aproximativ 4,5 miliarde de ani. Inferența statistică bayesiană, care este utilizată pentru „actualizarea probabilității unei ipoteze pe măsură ce dovezi sau informații noi devin disponibile”, a constatat că viața inteligentă pe Pământ se forma probabil împotriva șanselor. Modelul a analizat patru răspunsuri posibile, viața este comună și dezvoltă adesea inteligența, viața este rară, dar dezvoltă adesea inteligența, viața este comună și dezvoltă rareori inteligența, în sfârșit, viața este rară și rareori dezvoltă inteligența.

Kipping a menționat că „scenariul vieții comune este întotdeauna de cel puțin nouă ori mai probabil decât cel rar”, dar șansele vieții de a fi inteligente sunt slabe. Kipling a subliniat că analiza „privește pur Pământul” și nu ar trebui aplicată „potențialelor exoplanete descoperite”.

În aprilie 2020, peste 4.000 de exoplanete au fost identificate, inclusiv un super-Pământ  care a fost descoperit recent. La începutul lunii martie, un student în astronomie de la Universitatea din Columbia Britanică a descoperit 17 noi exoplanete, inclusiv una care are aproximativ aceeași dimensiune ca Pământul.

Cunoscut drept KIC-7340288 b, exoplaneta este „suficient de mică pentru a fi considerată stâncoasă”, la dimensiunea de doar 1,5 ori mai mare decât Pământul și se află în zona locuibilă a stelei pe care o orbitează. O altă exoplanetă descoperită recent, K2-18b, este de asemenea „potențial locuibilă” și se află la doar 124 de ani lumină de Pământ.

Limitele copernicane astrobiologice vin în două forme. Unul este limita „slabă”, ceea ce sugerează că viața inteligentă se formează pe o planetă oricând după 5 miliarde de ani. Cealaltă este limita „puternică” în care viața s-a format între 4,5 miliarde și 5 miliarde de ani în urmă. Noua cercetare s-a folosit de aceasta din urmă și a presupus, de asemenea, că aceste noi specii ar trebui să se dezvolte în medii bogate în metale. Acest lucru se datorează faptului că ființele umane s-au dezvoltat în apropierea unui mediu bogat în metale, datorită metalului prezent în Soare.

Cercetările anterioare din 2012 sugerează o „metalicitate stelară minimă” adecvată necesară pentru formarea planetelor care ar fi similare cu Pământul. Cercetătorii au putut apoi să folosească aceste presupuneri despre locul în care se poate forma viața pentru a înțelege câte planete din Calea noastră Lactee ar putea să satisfacă aceste condiții.

Detectarea oricărei civilizații din galaxia noastră depinde puternic de cât de bine putem amplifica semnalele trimise în spațiu. Acestea includ transmisiile radio de la sateliți și televiziune. Dacă aceste civilizații tehnologice durează atât timp cât a noastră, care a trimis semnale în secolul trecut sau cam așa ceva, atunci se estimează că ar putea exista 36 de civilizații inteligente în desfășurare.

Dacă acesta ar fi cazul, interacțiunea cu ei ar fi dificilă. Distanța medie până la orice posibilă civilizație ar fi de 17.000 de ani-lumină, ceea ce face comunicarea foarte dificilă. Celălalt scenariu este că suntem singura viață inteligentă din galaxie și că civilizațiile dispar înainte să le putem detecta.

Există sau nu extratereștrii? Studiul care dă peste cap ce știa omenirea

Există sau nu extratereștrii? Studiul care dă peste cap ce știa omenirea

„Noile noastre cercetări sugerează că căutările pentru civilizații inteligente extraterestre nu numai că dezvăluie existența modului în care se formează viața, dar ne oferă și indicii pentru cât va dura propria civilizație. Dacă am considera că viața inteligentă este comună, atunci acest lucru ar dezvălui că civilizația noastră ar putea exista mult mai mult decât câteva sute de ani, în mod alternativ, dacă vom constata că nu există civilizații active în Galaxia noastră, este un semn rău pentru propria noastră perioadă de timp, existența termenului. Căutând viață inteligentă extraterestră, chiar dacă nu găsim nimic, ne descoperim viitorul și soarta.”, a spus profesorul Conselice.

Noul studiu a fost condus de Universitatea din Nottingham și publicat astăzi în The Astrophysical Journal. Aceasta nu este singura veste recentă care implică dezvoltarea vieții inteligente în galaxie. Oamenii de știință au găsit o planetă locuibilă potențială numită „Proxima b” în jurul stelei Proxima Centauri, la aproximativ 4,2 ani-lumină de Soare.

Aceasta primește cantități comparabile de energie cu cele pe care Pământul le primește de la Soare. Dacă există o formă lichidă pe planetă, aceasta ar putea adăposti viață, dar cercetătorii au spus că mai sunt multe de făcut înainte de a putea fi confirmate, precum verificarea atmosferei și a substanțelor chimice care ar putea susține viața.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro